Nasjonalt lesesenter sin lesepris for 2025 ble i dag delt ut til Skeiane ungdomsskole fra Sandnes. Denne prisen får de for lesesatsingen som gjelder hele skolen.

Leseprisen ble delt ut under Nasjonal konferanse om lesing i Stavanger tirsdag 8. april. Skolen får prisen for å sitt arbeid med å forbedre leseferdighetene og øke lesegleden hos alle. Dette er gjort gjennom et samarbeid i lærerkollegiet og ved å konsentrere seg om tekst i alle fag. Lærerne samlet seg rundt tolv lesestrategier som de først prøvde ut selv. Aina Kverneland var sentral i å lede denne suksessen.
En anerkjennelse av det daglige arbeidet jeg, kollegaer og ledelse på skolen gjør.
- Det betyr veldig mye å få en slik pris. Kanskje jeg setter spesielt pris på delen av lesesatsingen som handler om bruk av skjønnlitteratur i undervisningen, og tenker at en lesepris på en måte bekrefter at slik vi velger å satse og jobbe med lesing, både i norskfaget og i alle andre fag, er en god og riktig måte å jobbe på. Dette har vært et tema jeg har vært engasjert i og brent for i mange år, og som vi har jobbet med i mange år på Skeiane, om enn kanskje ikke like systematisk som vi har gjort de siste årene, forteller Aina Kverneland som er ressurslærer i lesing ved Skeiane ungdomsskole.
Synlige lesestrategier i alle klasserom

Et av tiltakene Skeiane ungdomsskole har brukt, har vært å henge opp plakater i alle klasserom med de tolv prinsippene som det ble satset på. Da kan faglærere i alle klasser enkelt bruke dem i undervisningen sin. På plakatene står navnet på strategien med en kort forklaring. På den måten kan man også vise elevene plakatene og de kan velge hensiktsmessige strategier når de får en leseutfordring.
- Selv om lesing alltid har vært viktig og et fokusområde, så har vi ikke hatt en målrettet satsing på flere år. Det drukner fort i alt annet skolen skal satse på. Vi velger å ikke se på det som et prosjekt, men mer som en langvarig endring i praksis og synet på lesing i fag, forteller Aina Kverneland.
Bokprat og bibliotek

Mange ting ble gjort for å øke lesegleden hos elevene på Sandnes-skolen. Blant annet flyttet de skolebiblioteket fra skolens aula til et eget rom.
-Dette valget gjorde vi for å kunne bruke rommet mer som et bibliotek, og ha fokus på bøkene og det rolige, trygge rommet et bibliotek kan og skal være, sier Aina Kverneland.
Skolen var også med på Foreningen !les sitt prosjekt «Bokprat».
-Bokprat handler om å bruke skjønnlitterære tekster til å snakke om vanskelige og sårbare temaer, som mobbing, rus, familieproblemer, sorg og så videre. Vi ble tildelt romanen “Kvil i fred” av Peter Strassegger. Alle elever fikk hvert sitt eksemplar av boken, så alle elever kunne følge lesingen i egen bok, samtidig som norsklæreren leste høyt. Vi hadde mange aktiviteter i forkant av lesingen. Vi valgte å gjøre temaene så muntlige som mulig, med fokus på å skape god lesing, engasjement og leseglede. Vi kunne også bruke litteraturen til å snakke om ting som er vanskelig.
Vi jobber motstrøms med ungdommer som ikke liker så godt å lese lengre, så det å se at noen av ungdommene våre fant veien inn i litteraturen igjen, var veldig positivt. Vi fikk også takknemlige meldinger fra foreldre som plutselig fant ungdommene lesende i sofaen, – forteller Aina.
Nå har dere fått pris, kommer dere til å fortsette prosjektet?
- Dette er uten tvil et prosjekt vi kommer til å videreføre og videreutvikle på flere trinn. Arbeidet tar tid. Det er viktig at det er engasjerte lærere som driver slike leseprosjekter, slik at gnisten spres sakte, men sikkert i hele personalet.
Ser dere resultat av arbeidet?
- Rent faglig kan vi ikke si så mye enda. Men vi ser økt utlån på skolebiblioteket og vi ser at flere lærere aktivt benytter seg av skolebiblioteket sammen med elevene sine. Vi opplever også, er, i alle fall på 8.trinn, elever som etterspør mer lesing av bøker. Både høyt, felles i klassen, men også mer individuell lesing i bøker. Dette håper jeg jo er et resultat av arbeidet vi har lagt ned på skolen. Vi ser også, og fikk bekreftet på medarbeidersamtaler og trinnevalueringer, at flere lærere ser på seg selv som leselærere og føler seg mer kompetente i å jobbe med lesing i egne fag, -sier en stolt Aina Kverneland ved Skeiane ungdomsskole i Sandnes.