Samfunnssikkerhet – master 2 år

Vil du bidra til å gjøre samfunnet mer robust? Dette studiet gir deg kunnskap om hva som trengs for å bygge opp et sikkert samfunn.

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

2 år / 4 semestre

Studiepoeng

120

Undervisningsspråk

Norsk

Antall studieplasser

53

Studiestart

August hvert år

Søknadsfrist

15. april

Møt Silje Marie som studerer spesialiseringen teknisk samfunnssikkerhet.

Om studiet

I studiet får du kunnskap om hvordan du kan styrke beredskapen og ta vare på sikkerheten i samfunnet. Du får også innsikt i hvordan du kan forebygge, forberede, og håndtere kriser når de oppstår.

Det norske samfunnet oppleves som trygt for de fleste av oss. Fra tid til annen oppstår det likevel trusler fra nye og uventede farekilder, både nasjonalt og internasjonalt. Slike trusler er gjerne komplekse, mer grenseoverskridende og involverer flere aktører enn tidligere. Trusler mot sikkerhet kan være både natur- og menneskeskapte. Eksempler er økologiske endringer som påvirker klima og naturforhold, endringer i infrastruktur som energi- og vannforsyning, kommunikasjon og transport, men også endringer i sosiale relasjoner og atferd som kan føre til organisert kriminalitet eller terrorisme.

Slike trusler gjør samfunnet mer sårbart og utfordrer aktører på ulike nivå til planlegging, iverksetting av tiltak og økt beredskap. Her lærer du om uønskede hendelser og påkjenninger som samfunnet og dets institusjoner og organisasjoner utsettes for, og hvordan disse kan gjøres mer robuste.

Studiet har to spesialiseringer:

Spesialiseringen i teknisk samfunnssikkerhet krever ingeniørfaglig bakgrunn. Her lærer du om teknologiens funksjon i virksomheter og i samfunnet, hvordan teknologi påvirker sikkerheten, og hvordan designe trygge løsninger. 

Spesialiseringen i samfunnssikkerhet har en samfunnsfaglig forankring, og fører til mastergrad i samfunnssikkerhet. Denne spesialiseringen gir deg en bred kompetanse om hvordan sikkerhets- og beredskapshensyn kan ivaretas i samfunnet. Her lærer du om ulike perspektiver innen samfunnssikkerhet, som gir deg et godt kunnskapsgrunnlag for å forstå hvordan hendelser og handlinger kan true infrastruktur og sentrale samfunnsfunksjoner.

Opptakskrav for master i samfunnssikkerhet

Opptakskravet er fullført bachelorgrad i samfunnsvitenskapelige og humanistiske fag, eller relevant profesjonsutdannelse. For at bachelorgraden skal kvalifisere for opptak kreves det at den har tilstrekkelig dekning i samfunnsvitenskapelig metode og vitenskapsfilosofi, tilsvarende 10 sp. Definerte bachelorutdanninger og profesjonsutdanninger som tilfredsstiller kravene til mål, innhold og nivå for opptak kan være studieprogrammer innen:

  • Byplanlegging og samfunnssikkerhet
  • Toll, vareførsel og grensekontroll
  • Samfunnsfag
  • Helse- og sosialfag
  • Økonomi/administrasjon
  • Hotell- og reiseliv
  • Politiutdanning
  • Lærerutdanning
  • Journalistikk
  • Historiefag
  • Forsvaret

Det gis 0,2 tilleggspoeng til uteksaminerte kandidater fra bachelorprogrammet i byplanlegging og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C

Opptakskrav for spesialisering i teknisk samfunnssikkerhet

Opptakskravet er fullført bachelorgrad i ingeniørfag, i henhold til nasjonal rammeplan for ingeniørutdanning, eller tilsvarende. Annen teknisk-naturvitenskapelig utdanning kan også kvalifisere til opptak etter individuell vurdering. Alle søkere må ha minimum 25 sp matematikk, 5 sp statistikk og 7,5 sp fysikk. Søkere med utenlandsk utdanning må ha tilsvarende 25 sp innen matematikk, 5 sp statistikk og 7,5 sp fysikk.

Det er satt en laveste gjennomsnittskarakter for opptak på C.

Utfyllende regler for opptak.(PDF)

Jeg har fått mye bruk for den faglige kompetansen min fra UiS.

Ingrid Ringdal , tidligere student på samfunnssikkerhet

Slik er det å studere ved UiS

Liknende utdanninger

Kontakt oss

Førstekonsulent
51831444
KE C-103
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Universitetslektor i samfunnssikkerhet
51831546
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging