Energiteknologi og geovitenskap er en retning innenfor doktorgradsprogrammet i teknologi og naturvitenskap ved UiS. Studieretningen har fordypninger innen reservoarteknologi, boring og brønn, naturgassteknologi og petroleumsgeologi. Doktorgradsstudiet er knyttet til forskningen innenfor hvert av disse spesialiseringsområdene.
Hva forsker vi på?
Innenfor fagfeltet reservoarteknologi forskes det blant annet på å modellere og måle kjemisk-fysiske prosesser fra poreskala og oppover med tanke på å øke utvinningsgraden fra oljeholdige bergarter. Det forskes også på å modellere kobling mellom fluidstrøm og bergartsmekanikk med samme formål.
Forskningen innen fordypningen boring og brønn går blant annet på automatiserte boreprosesser, brønndesign, komplettering og boreoperasjoner. Sentrale forskningstemaområder inkluderer borestrengsdynamikk, borehullsintegritet, strøm og friksjon i brønner og sandkontroll.
Naturgassfordypningen er ment å inkludere forskning innen alle tema relatert til produksjon, strømning, foredling og transport av naturgass. Det forskes også på hydratdannelse.
Hovedtyngden av forskningen innen petroleumsgeologi konsentreres om å forstå de prosesser og mekanismer som danner og former reservoarer og petroleumssystemer. Dette inkluderer både å beskrive egenskaper til reservoarer og dannelse, migrasjon og akkumulasjon av hydrokarboner.
Opplæringsdel
Opplæringsdelen skal inneholde den faglige og metodiske skoleringen som er nødvendig for arbeidet med avhandlingen. Studiet er bygget opp med en opplæringsdel på 30 studiepoeng og en forskningsdel på 150 studiepoeng. Læringsutbyttet er dels dekket opp ved emner som igjen er delt inn i tre typer: programemner, studieemner og prosjektemner, alle på 10 studiepoeng hver.
Læringsutbytte
Opptakskrav
For å bli tatt opp på doktorgradsstudiet i energiteknologi og geovitenskap må søkeren normalt ha femårig mastergrad i teknologi eller matematisk-naturvitenskapelige fag. Innslaget av matematisk-naturvitenskapelige fag i opptaksgrunnlaget skal ha et omfang som minst svarer til det som er fastsatt i rammeplan for bachelorgrad i ingeniørfag. Søkeren skal ha en sterk faglig bakgrunn. For søkere med utdanning fra en norsk utdanningsinstitusjon, skal veid gjennomsnittskarakter på masterstudiet være B eller bedre.
Faglige ledere:
Institutt for energi- og petroleumsteknologi
Institutt for energiressurser