Visste du at byggingeniører er ansvarlig for å utforme det meste av det du ser rundt deg? Som byggingeniør kan du designe alt fra broer og store offshore-konstruksjoner til boliger, veier og byer.
3 år / 6 semestre
180
52
Bachelor i ingeniørfag
2023: Alle kvalifiserte søkere fikk tilbud om studieplass.
15. april via Samordna opptak.
Om studiet
Dette er bachelorutdanningen for deg som er interessert i problemløsning og som ønsker å være med på å bygge samfunnet rundt deg. Studiet gir deg kunnskapen og ferdighetene du trenger for å løse tekniske utfordringer, prosjektering, og gir deg kompetanse som er ettertraktet innen flere bransjer. Det er byggingeniører som har gjort det mulig å skape byggverk som Burj Khalifa, tunnelen under den britiske kanal og Troll-plattformen i Nordsjøen.
Her velger du mellom studieretningene konstruksjonsteknikk, byplanlegging og infrastruktur.
Som student på konstruksjonsteknikk lærer du om beregninger og utforming av konstruksjoner i tre, stål og betong. I løpet av utdanningen vil du få kunnskap om design, prosjektering, konstruksjon og vedlikehold av bygninger, broer og andre viktige konstruksjoner – både på land og til havs.
Innen byplanlegging vil du fordype deg i utvikling av bærekraftige og urbane områder. Her lærer du å skape nabolag og offentlige rom som gjør byer til bedre steder å bo, arbeide og trives i.
Infrastruktur er samfunnets ryggrad. Her lærer du hvordan veier, vann og avløp, og transportsystemer bygges og vedlikeholdes. Dette er en kompetanse som er viktig, blant annet for å møte endringer i form av økt nedbør og ekstremvær.
Studiet kvalifiserer til å søke opptak på flere ulike masterprogram. Se hvilke studieprogram som kan være aktuelle for deg etter fullført bachelorgrad.
Praksis
I femte semester kan du velge praksis som en del av utdanningen.
Dette er god mulighet til å prøve ut arbeidslivet som byggingeniør, få praktisk erfaring og knytte kontakter i bransjen. Du må selv finne en arbeidsplass. Det kan være et entreprenørfirma, et rådgivende konsulentkontor eller offentlig virksomhet. Her vil du få praktisk erfaring og mulighet til å fordype deg i utvalgte problemstillinger. Sammen med arbeidsplassen og faglærer utarbeider dere en plan for gjennomføring og hvordan veiledning og rapportering skal skje. Etter praksisperioden leverer du en rapport hvor du drøfter en spesifisert problemstilling knyttet til virksomhetens praksis. Du må også levere inn dokumentasjon på utført arbeid og attesterte timelister. Hva rapporten skal inneholde avtales nærmere med din faglærer.
Du finner mer informasjon om praksis i bygg, konstruksjonsteknikk (BYG390) og praksis i bygg, byplanlegging og infrastruktur (BYG270) under studieplan og emner.
Det bygges overalt. Samfunnet trenger byggingeniører som kan finne miljøvennlige løsninger.
Slik er det å studere ved UiS
Spørsmål og svar
Hva er konstruksjonsteknikk? Hva kan jeg bli?
Hva innebærer rollen som byggingeniør?
Som byggingeniør er du med å utforme det meste du ser rundt deg i omgivelsene dine, fra komplekse konstruksjoner til hus, industribygg, veier og infrastruktur.
Bygningsingeniørstudiet gir deg spennende muligheter til å fordype deg i konstruksjon, prosjektering og drift av bygninger, veier, uterom, broer, plattformer, tårn og andre konstruksjoner på land og offshore. Byggingeniører planlegger og prosjekterer nye bygg og anlegg samt forvalter, drifter og vedlikeholder eksisterende bygg. Du bør være interessert i realfag og tekniske løsninger og ønske å ta ansvar for små og store prosjekter.
Hva kan du bli?
Du kan jobbe på rådgivnings- og prosjekteringskontor innen byggfag, på arkitektkontorer, i entreprenørfirma, i byggefirma, i offentlige forvaltningsorganer og på ingeniørkontor.
Hva er konstruksjonsteknikk?
Konstruksjonsteknikk omfatter beregninger og utforming av konstruksjoner i tre, stål og betong, med utgangspunkt i funksjonelle krav, laster og materialegenskaper.
Hva gjør en ingeniør som jobber med konstruksjonsteknikk?
Analyserer, designer, konstruerer og vedlikeholder konstruksjoner med tanke på sikkerhet, stabilitet, livslengde og brukbarhet.
Hva er en byplanlegger?
En byplanlegger er en fagperson som spesialiserer seg innen design og utvikling av byer og urbane områder. De jobber for å skape bærekraftige, funksjonelle og estetisk tiltalende lokalsamfunn ved å analysere faktorer som arealbruk, transport, infrastruktur og miljøhensyn, samtidig som de tar hensyn til behovene og preferansene til den lokale befolkningen. Byplanleggere spiller en viktig rolle i å forme fremtiden for byer, og sikre at de fungerer på riktig måte og er beboelige.
Liknende utdanninger
Kontakt oss
Fakultetsadministrasjonen TN
Kontor for utdanningsadministrative tjenester
Institutt for maskin, bygg og materialteknologi
Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging