Bioteknologiske arbeidsmetoder (BIO520)

Dette emnet gir en omfattende introduksjon til bioteknologi og nye biomedisinske metoder. Det innebærer praktisk laboratoriearbeid og tar sikte på å forbedre studentenes presentasjons- og skriveferdigheter.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

BIO520

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Høst

Undervisningsspråk

Engelsk

Innhold

Emnet gir en omfattende introduksjon til feltet bioteknologi som vil dekke essensielle emner inkludert syntetisk biologi, genomredigering og konstruerte mikrober. Den utforsker også nye teknikker for å fremme menneskers helse som immunterapi, vaksineteknologi og nanomedisin. Studentene skal delta i vitenskapelig skriving og presentere for klassen nye oppdagelser på ulike felt. Emnet inkluderer praktiske laboratorieøvelser der studentene skal utføre viktige bioteknologiske teknikker.

Læringsutbytte

Studenten skal få en omfattende forståelse av relevante aspekter ved genteknologi og deres betydning i moderne bioteknologi. I tillegg vil de utforske nye bioteknologiske metoder innen biomedisin. For å forbedre sine presentasjonsferdigheter vil studentene få opplæring i hvordan de forbereder en presentasjon før den muntlige eksamen hvor de vil få relevant tilbakemelding for å forbedre denne avgjørende ferdigheten. Den praktiske komponenten i emnet innebærer praktisk erfaring, der studentene skal jobbe med modellorganismer, anvende sterile teknikker, utføre PCR, isolere plasmider og produsere rekombinante proteiner. Resultatene vil bli analysert gjennom gelseparasjon og immunblotting. Videre vil studentene få opplæring i å skrive en vitenskapelig rapport.

Forkunnskapskrav

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Biokjemi og cellebiologi

Eksamen / vurdering

Skriftlige eksamener

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Skriftlig midtveiseksamen 2 Timer Bestått/ Ikke bestått Ingen hjelpemidler tillatt
Skriftlig eksamen 2 Timer Bestått/ Ikke bestått Ingen hjelpemidler tillatt

Skriftlig eksamen er med penn og papir. Begge eksamenene må bestås for å få bestått i emnet. Det er mulig å ta midtveiseksamen om igjen dersom den ikke bestås. Dette må avtales med emneansvarlig.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Obligatorisk muntlig presentasjon og 1 labøvelse med rapport

Obligatorisk muntlig presentasjon skal gjennomføres og godkjennes.

1 obligatorisk laboatorieøvelse med rapport skal gjennomføres som planlagt og med de tildelte grupper som blir publisert på forhånd. Ved fravær på grunn av sykdom eller andre årsaker må studentene umiddelbart gi beskjed til laboratoriepersonellet. Det er viktig å merke seg at ordninger for å gjennomføre lab på andre tidspunkt vanligvis ikke lar seg gjennomføre med mindre dette er avtalt med laboratoriepersonellet på forhånd. Vær oppmerksom på at det ikke er gjentaksmuligheter for laboratorieoppgavene. Dersom en student ønsker å ta laboratorieoppgaven på nytt, vil de få muligheten til det neste gang emnet tilbys.

For obligatorisk presentasjon og laboratorieoppgave, må disse være godkjent av emneansvarlig innen tre uker før eksamensdato for å få adgang til avsluttende eksamen.

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Federico Fenaroli

Ansvarlig laboratorieøvelser:

Dugassa Nemie-Feyissa

Studieprogramleder:

Mark van der Giezen

Ansvarlig laboratorieøvelser:

Liv Margareth Aksland

Arbeidsformer

To timer forelesning med bakgrunnsstoff, lab-gjennomgang og diskusjoner i 12 uker og 6 timer laboratorieundervisning, rapportskriving i 6 uker.

Overlapping

Emne Reduksjon (SP)
Bioteknologiske arbeidsmetoder (MOT380_1) 10

Åpent for

Biologisk kjemi - master i realfag
Utveksling ved Det teknisk- naturvitenskapelige fakultet

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Pensumlisten finner du i Leganto