Øyer, kyst og hav. Langsom og vandrende litteraturundervisning (VOK101)


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

VOK101

Versjon

1

Vekting (stp)

5

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Høst

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

I «Øyer, kyst og hav» vil studentene arbeide - lese, diskutere og skrive - langsomt med litterære tekster (i vid forstand) fra ulike perioder. Felles for tekstene er at de på ulike måter kan relateres til øyer, kyst og hav. Kjernen i emnet vil være studier som utnytter litteraturens særlige muligheter for å skape innsikt i øyas, kystens og havets materialitet, livsformer, kulturer, men dette også i samspill med virkelige (eller virkelig-forestilte) steder. Øy og kyst peker seg ut som grenseområder mellom hav og land. Gjennom de litterære tekstene blir både slike «kontaktsoner» studert med omsyn til ulike former for liv - både menneskelig og ikke-menneskelig. Ulike former for stedstilhørighet og naturkulturelle-utvekslinger, vil stå sentralt. Dette inkluderer også «langsom vold», eksempelvis menneskelig kolonisering og artsutryddelse, men også muligheter for avkolonisering og «gjenbeboelse» for fortrengte former for liv.

I et bærekraftperspektiv blir øyer, kyst og hav studert som steder og livsmiljø der pågående klimaendringer gjør seg særlig gjeldende. Emnet studerer de litterære tekstene ved hjelp av langsom og stedbasert lesing, samt innslag av prosessorientert skriving der publiserte litterære tekster funger som inspirasjon og dialogpartnere. Undervisningen er praktisk og modellerende med tanke på mulighet for å tilpasse egen undervisning i både barneskole, ungdomsskole og videregående skole.

Kurset vil belyse den langsomme lesningens, skrivingens og vandringens litteraturdidaktiske muligheter både teoretisk og gjennom opplevelser i både litteratur og virkelighet, altså også utenfor klasserom og forelesningssal. Litteraturens og stedets muligheter - affordanser - og leserens affordans-evner, reflekteres over, utforskes og prøves ut.

Læringsutbytte

Samlet er «Øyer, kyst og hav» et emne der deltagerne får avansert forståelse av både norskfaglige og tverrfaglige tematikker, innenfor en overordnet ramme knyttet til miljøhumaniora, eksempelvis øy-studier og «ocean-literacy». Emnet skal gi en forskningsbasert innføring i og erfaring med langsom og vandrende undervisning. Deltagerne får bevissthet om menneskeskapte utfordringer knyttet til miljø og natur, lokalt og globalt, men skal også reflektere rundt muligheter for endring og håp gjennom transformativ undervisning.

Kunnskaper

Kandidaten

  • har avanserte kunnskap om øyas, kystens og havets særlige rolle for livsmiljøet, særlig som natur-kulturell "kontaktsone" og evne til å anvende denne i langsom lesing og diskusjoner av litterære tekster og maritime landskap.
  • har inngående kunnskap om didaktiske muligheter knyttet til langsom og vandrende litterær undervisning.

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan utforske og diskutere på et avansert nivå både problemstillinger knyttet til øya, kysten og havet som litterære og virkelige livsmiljø, samt reflektere over hvordan litteratur om slike miljø kan belyse relasjonen mellom menneske og natur.
  • kan analysere og selvstendig anvende langsom og vandrende undervisning - og skissere tilpasninger til egen undervisning på relevante trinn.

Generell kompetanse

Kandidaten

  • har skaffet seg avanserte forutsetninger for på et selvstendig og reflektert nivå å kunne bevisstgjøre og engasjere elever gjennom langsom og vandrende litterær undervisning, både lesing og skriving som belyser og reflekterer rundt livsvilkår for mennesker og ikke-menneskelig natur.

Forkunnskapskrav

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

30 sp. norsk/nordisk eller tilsvarende.

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Individuell muntlig eksamen 1/1 20 Minutter Bestått/ Ikke bestått

Kandidaten trekker 2 av i alt 3 problemstillinger, og kan så selv velge mellom disse to. Alle problemstillingene presenteres for deltagerne tidlig i emnet og særpensumtekster kan velges i lys av disse. Kandidaten skal under muntlig eksamen diskutere minst en av de litterære særpensumtekstene i lys av valgt problemstilling.Hjelpemiddel: Ingen, men litterære særpensumtekster kan tas med.Karakter: Bestått/ikke bestått. (Tilsvarende «jevnt over god prestasjon»).

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Obligatoriske øvinger

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

a) Tilstedeværelse: Minimum 70 prosent deltagelse.

b) Studentene skal ha planleggings- og gjennomføringsansvar for minst ett seminar eller tilsvarende, inkludert overordnet ansvar for opplegg, innledning og styring av faglige diskusjoner. Oppleggene skal fortrinnsvis være relatert til litterære tekster fra liste av anbefalte særpensumtekster.

Seminarframlegg eller tilsvarende med aktiviteter og diskusjoner blir vurdert som: Godkjent/ikke godkjent.

Hjelpemiddel: Alle

c) En innlevert, selvskrevet litterær tekst, tekst-utdrag eller tekstutkast/skisse utviklet som del av emnet. Fritt sjangervalg. Teksten skal være relatert til øyer, kyst eller hav. Maksimalt lende på tekst/tekstutdrag: 1000 ord pluss en kort refleksjon, maksimalt 150 ord, rundt tekst og skriveprosess.

Vurderes som: Godkjent/ikke godkjent.

d) Innlevert liste over litterære særpensum-tekster. Minimum 2 verk valgt fortrinnsvis fra anbefalte liste, i samråd med faglærer.

Vurderes som: Godkjent/ikke godkjent.

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Magne Ivar Drangeid

Arbeidsformer

Seminar, lese- og skriveworkshops/gruppearbeid og selvstudium. Pedagogiske vandringer. Veiledning. Minst to samlinger.

Åpent for

Primært lærere/lektorer, men også studenter med norsk/nordisk i fagkretsen, nivå 1.-7., 5.-10., 8.-13., eventuelt tilsvarende bakgrunn

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto