Tilrettelegging for studenter på Erasmus+ utveksling

Det er et mål at studenter fra underrepresenterte grupper innen studentmobilitet og studenter som har behov for tilrettelegging i større grad skal få ta del i Erasmus+ utveksling.

Publisert Sist oppdatert

Studenter fra underrepresenterte grupper innen studentmobilitet og studenter med nedsatt funksjonsevne har ofte ikke de samme mulighetene som andre til å delta i utvekslingsaktiviteter. programmet har et spesielt fokus på at alle studenter skal få anledning til å reise på utveksling. 

Utsikt over hustak i solnedgang, storby i Belgia

Universitetet i Stavanger (UiS), i likhet med andre universitet og høgskoler som deltar i , har forpliktet seg til å legge til rette for studenter med spesielle behov eller som har nedsatt funksjonsevne.

Støtteordninger

Erasmus+ tilleggsstipend for studenter fra underrepresenterte grupper innen studentmobilitet

Studenter fra underrepresenterte grupper innen studentmobilitet kan få et tilleggsstipend på € 250 per måned. Tilleggsstipendet er et tilskudd for å sikre inkludering og mangfold i .

Dette gjelder følgende studenter:

  • Studenter med barn eller andre omsorgsansvar: Studenter med barn under 18 år, uavhengig av om barnet er med på utvekslingsoppholdet. Studenter med omsorgsansvar for yngre søsken, eldre familiemedlemmer og/eller familiemedlemmer med alvorlig psykisk og/eller fysisk sykdom eller avhengighet
  • Studenter med varig nedsatt funksjonsevne og kroniske sykdommer
  • Studenter med flyktningstatus
  • Førstegenerasjonsstudenter: Studenter som er den første i familien til å ta høyere utdanning, og som ikke har foreldre eller søsken som tidligere har fullført høyere utdanning
  • Studenter som tilhører eller har en tilknytning til urbefolkningen (samer) eller en av de offisielle nasjonale minoritetene (jøder, kvener/norskfinner, romanifolk/tatere, skogfinner og rom)

Dokumentasjonskrav:

  • Kryss av for at du ønsker "top-up for students with fewer opportunities" i stipendavtalen (Grant Agreement)
  • Du vil deretter bli kontaktet av Internasjonal seksjon og bedt om å signere en erklæring ("declaration on honour") for å stadfeste at du er en student fra en underrepresentert gruppe

Erasmus+ inkluderingsstøtte for tilrettelegging

inkluderingsstøtte er for studenter med nedsatt funksjonsevne som har behov for tilrettelegging.

UiS har anledning til å søke om ekstra midler fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Disse midlene skal dekke ekstrautgifter under utvekslingsoppholdet som ikke blir dekket av offentlige støtteordninger studenten har krav på fra Norge. Stipendet har dokumentasjonskrav og utbetales etter dokumenterte utgifter.

Kontakt koordinator gjennom Utvekslingveilederen i Digital studentekspedisjon for mer informasjon.

Lånekassen 

Dersom du har nedsatt funksjonsevne vil du kunne søke om et tilleggsstipend fra Lånekassen for å dekke ekstrautgifter i forbindelse med utvekslingsoppholdet.

Stiftelsen Sophies Minde 

Stiftelsen Sophies Minde utlyser ett stipend som er øremerket studenter med bevegelseshemminger som tar bachelor- eller masterstudier. Stipendet kan også tildeles i forbindelse med utvekslingsopphold. Formålet med stipendet er å bidra til at flere studenter med nedsatt funksjonsevne tar høyere utdanning, samt å bidra til å lette gjennomføring av studiet. 

Hjelp og råd fra Internasjonal seksjon

Dersom du har spesielle behov eller nedsett funksjonsevne, og er usikker på hvordan du kan gå fram for å gjennomføre et studieopphold i utlandet, kan du ta kontakt med Internasjonal seksjon gjennom Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon for å få hjelp og råd i prosessen.

Våre partnerinstitusjoner kan be om å få tilsendt dokumentasjon på engelsk. Dersom du skal til en institusjon innenfor  kan du søke om midler for å få dekket utgifter til en godkjent oversetter. Ta kontakt med Internasjonal seksjon for mer informasjon om dette. Du kan også høre med din fastlege om vedkommende kan utstede dokumentasjon på engelsk.