I denne modulen vil du få innsikt i hvordan kodeleker kan brukes for å engasjere barn i utforskende og samarbeidende lek med roboter.
Når barn møter ny teknologi, for eksempel en ny robot, er det viktig at de får tid og rom til å utforske hvordan den virker. Når barn får lov til å utforske hvordan hodet til KUBO kan tas av og på, bidrar det til å fremme barnas nysgjerrighet og evne til å utforske. Gjennom denne utforskingen kan roboten fungere som et verktøy for å utvikle barnas problemløsningsferdigheter og samarbeidsevner, samtidig som det skapes en positiv og engasjerende læringsopplevelse.
Ressursen er en av flere utviklet av forskningsprosjektet DiCoTe for barnehagelærerutdanningen og kunnskapsområdet STM (Språk, tekst og matematikk).
I fagfilmen møter vi Enrico Pollarolo, førsteamanuensis ved UiS, som presenterer to eksempler på barns utforskende og samarbeidende lek med roboter. I begge eksemplene ser vi tydelige eksempler på Alan Bishops matematiske aktivitet Forklaring og argumentasjon gjennom barnas lek og samarbeid med robotene.

Mål: Å bevisstgjøre barnehagelærerstudenter på sentrale elementer ved barns utforskende lek med roboter. For hvem: Barnehagelærerutdannere og barnehagelærerstudenter. Innhold: Forberedelse, fagfilm, refleksjonsspørsmål og aktiviteter. Gjennomføring: 1. Anbefaler at studentene gjennomfører forberedelsene og ser fagfilmen i forkant av undervisningen. 2. Elementer fra forberedelsene og/eller filmen bør også tas opp i undervisningen. 3. Diskuter refleksjonsspørsmålene i mindre grupper i undervisningen. 4. Gjennomfør aktivitetene sammen med barn i praksis (evt. observasjonspraksis) eller som en workshop i undervisningen.
Forberedelse
Lær om Bishops (1988) fundamentale matematiske aktiviteter Forklaring og argumentasjon, tilpasset til barnehage av Solem og Reikerås (2017).
Fagfilm
Mens du ser filmen: Legg merke til hvordan barna utforsker robotene KUBO og Rugged Robot, og hvordan barnehagelæreren støtter barna i deres utforsking. Observer også hvordan læreren medierer barnas samspill med artefaktene – både ved å stille spørsmål, tilrettelegge for samarbeid og bruke faglige begreper. Legg særlig merke til situasjoner hvor barna forklarer hva de gjør eller hvorfor noe skjer, og hvordan dette kan knyttes til Bishops (1988) fundamentale matematiske aktivitet Forklaring og argumentasjon, slik den er tilpasset barnehagekonteksten av Solem og Reikerås (2017).
Takk til barna og barnehagelærerne i Presttrøa og Flå barnehage i Melhus kommune for deres deltakelse.
Refleksjonsspørsmål
- På hvilken måte utforsket barna robotene KUBO og Rugged Robot? Hvordan støttet barnehagelæreren barna i deres utforsking?
- Hvilke spørsmål stilte barnehagelæreren for å hjelpe barna til å utforske og forstå hvordan KUBO fungerer?
- Hvordan støttet barnehagelæreren barnas nysgjerrighet og selvstendige oppdagelse?
- Hvilke strategier brukte barna for å samarbeide om å kode Rugged Robot? Hvilke problemløsningsmetoder tok de i bruk for å kode roboten? Hvilke muligheter eller utfordringer oppstod?
- Hvordan ble barnas sosiale og matematiske utvikling støttet i eksemplene i filmen?
- Hvilke muligheter ser du for å bruke kodeleker som KUBO og Rugged Robot til å støtte barns forklaring og argumentasjon i barnehagen? Hvordan kan barnehagelæreren sin rolle og bruk av artefakter bidra til dette?
Aktiviteter
Utforsk og prøv ut
- Prøv ut en robot sammen med medstudenter i undervisningen eller med en gruppe barn i praksis.
- Legg merke til hvordan dere eller barna utforsker hvordan roboten virker. Hva gjøres? Hva sies?
Lag en hinderløype
- Lag en labyrint av f.eks. treklosser, Duploklosser eller annet materiell.
- Klarer dere eller barna å få roboten til å bevege seg i labyrinten?
- Hvis ikke, hva må dere gjøre annerledes for å få det til?
Bishop, A. J. (1988). Mathematics education in its cultural context. Educational studies in mathematics, 19(2), 179-191.
Nakken, A. H. (2017). Matematiske samtaler i barnehagen. Matematikksenteret.
Pollarolo, E. (2024). Higher-order thinking in early childhood education and care: Mediating young children's higher-order thinking skills. The role of mathematics, coding toys and educators (Doktorgradsavhandling), Universitetet i Stavanger.
Solem, I. & Reikerås, E. K. L. (2017). Det matematiske barnet (3. utg.). Caspar forlag.
Faglig ansvarlig
Institutt for barnehagelærerutdanning
