I denne ressursen vil du lære om Alan Bishops seks fundamentale matematiske aktiviteter som er utgangspunkt for arbeid med matematikk i barnehager i Norge.
PublisertSist oppdatert
Introduksjon
I ressursene som er utviklet av forskningsprosjektet DiCoTe for barnehagelærerutdanningen og kunnskapsområdet STM (Språk, tekst og matematikk) viser vi gjentatte ganger til Bishops (1988) seks fundamentale matematiske aktiviteter.
I denne ressursen forklarer vi disse seks aktivitetene og deres kobling til den norske rammeplanen og fagområdet Antall, rom og form.
Mål, målgruppe og innhold
Mål: Å få kunnskap om Bishops seks fundamentale matematiske aktiviteter og hvordan de kan sees i sammenheng med rammeplanens fagområde Antall, rom og form.
For hvem: Barnehagelærerstudenter.
Innhold: Fagfilm, som vi anbefaler at studentene ser i forkant av undervisningen.
Fagfilm
I fagfilmen presenteres Bishops matematiske aktiviteter.
Takk til barnehagelærerne og barna som deltok i dette prosjektet.
Om Bishops matematiske aktiviteter
Å telle og bruke tall.
Å utforske og bruke antallsord og tellesystemer i konkrete situasjoner, som å telle objekter, sammenligne mengder, og utvikle forståelse for tallsystemer og enkle regneoperasjoner.
Å skape og analysere mønster og former.
Å skape, gjenkjenne og undersøke mønster, former og symmetri gjennom aktiviteter med kunst, konstruksjon og design. Dette inkluderer å lage egne representasjoner og reflektere over estetiske og geometriske egenskaper.
Å orientere seg, beskrive hvordan objekter er plassert og bruke romlige begreper.
Å bruke og forstå begreper knyttet til plassering og retning ved å bevege seg i rommet, gi og følge instruksjoner, og orientere seg i kjente og ukjente omgivelser.
Å sammenligne og kvantifisere verden.
Å utforske ulike måter å måle og sammenligne størrelser som lengde, areal, volum, vekt, tid og penger. På denne måten utvikler barna erfaringer med måling i meningsfulle situasjoner.
Å utforske regler og strategier gjennom lek.
Å delta i rollelek og fantasilek som arena for å skape og prøve ut egne hypoteser og der "hva-om" legger grunnlaget for abstrahering.
Å utforske og undersøke matematiske sammenhenger i ulike typer lek og spill, f.eks. mønstre, regler, strategier og problemløsning.
Å resonnere og forklare tanker
Å uttrykke og begrunne egne tanker, stille spørsmål, og delta i samtaler der de utvikler logiske resonnementer og forklarer sammenhenger. Dette fremmer evne til refleksjon og forståelse.
Referanser
Bishop, A. J. (1988). Mathematics education in its cultural context. Educational studies in mathematics, 19(2), 179-191.
Solem, I. & Reikerås, E. K. L. (2017). Det matematiske barnet (3. utg.). Caspar forlag.