Har du tenkt på hvordan musikk kan handle om helsa vår? Å delta i musikkaktiviteter kan være med på å påvirke hvordan barn har det både med seg selv og i fellesskapet med andre barn og voksne. Kanskje barna også kan oppdage noen nye sider ved seg selv?
Deltakelse i musikkaktiviteter kan gi barna opplevelser av å kunne uttrykke seg på sine unike og ulike måter og muligheter til å utforske seg selv i fellesskap med andre. Musikkaktiviteter kan også bidra til at barn kan oppleve at de blir kjent med og i stand til å bruke egne ressurser på nye måter. Disse ulike sidene er viktige faktorer for at vi skal oppleve å ha det godt som mennesker og bidra i fellesskapet. Dette kan ses som en side ved vår opplevelse av god helse.
Denne ressursen fra FILIORUM - Senter for barnehageforskning bygger på resultater fra doktorgradsstudien Barn, musikk og relasjonell helse: En studie av barns deltakelse i en sosialmusikalsk praksis i en barnehage av Beate Gilje Tumyr (2023).
I fagfilmen presenterer Beate funn fra sin doktorgrad som viser hvordan det er en kobling mellom barns deltakelse i musikkaktiviteter og relasjonell helse, den delen av helsen vår som handler om mening og fellesskap. Fagfilmen inneholder også konkrete eksempler på hvordan musikkaktiviteter kan gjennomføres sammen med barn i barnehagen.
Mål: Ved å bruke denne ressursen vil barnehagepersonalet få kunnskap om musikkaktiviteter i barnehagen og økt bevissthet om musikk som en sosialmusikalsk praksis. For hvem: Ansatte i barnehager og andre som jobber med barn, f.eks. på et avdelings- eller personalmøte. Anbefalt tidsbruk: Fra 60 minutter og oppover. Tips om gjennomføring: 1. Bruk noen minutter på de første refleksjonsspørsmålene, individuelt og i gruppe 2. Se fagfilmen 3. Diskuter refleksjonsspørsmålene 4. Øv på musikkaktivitetene sammen (se Aktiviteter)

Spørsmål til refleksjon
Individuelt:
- Tenk på en situasjon hvor du selv engasjerer deg i musikk. Hva gjør musikk med deg når du lytter, spiller eller synger?
I gruppe:
- Del en situasjon hvor du selv engasjerer deg i musikk med de andre på gruppa.
- Beskriv for hverandre hvordan dere bruker musikkaktiviteter i barnehagen, og evt. hvorfor.
- Reflekter over hvordan dere tenker at musikk og helse kan henge sammen.
Fagfilm
Filmen inneholder eksempler på sanger og melodier som ble gjennomført sammen med et barn. I forskningen som denne ressursen bygger på, ble denne type aktiviteter gjennomført i grupper med opptil 18 barn i alderen 3-6 år. Se dokumentet "Musikkaktiviteter i barnehagen" for mer informasjon.
Takk til gutten som deltok i denne fagfilmen.
Spørsmål til refleksjon
- Hvordan bruker dere musikkaktiviteter i barnehagen? Del eksempler med hverandre.
- Har dere et eksempel på en musikkaktivitet som dere bruker, som dere kan bygge ut ved å gjøre den på andre måter, med instrumenter eller bevegelser?
- Instrumenter til bruk i barnegrupper, f.eks. enkeltstående xylofoner, gjerne i metall fordi de klinger godt og lenge.
Når gleden er målet: Musikk, lek og samhandling med barn og voksne - en bok av Sissel J. Bakken. I denne boka finnes forslag til mange ulike aktivitetskategorier og konkrete musikkaktiviteter med metodiske forslag.
Utdrag fra Tumyrs PhD (s. 72-82):
---
Andre ressurser som kan være aktuelle er Musikk fra livets begynnelse sin ressursbank og Trall - hele Norges sangbok. Begge disse ressursene krever imidlertid abonnement for å brukes.
Velg en låt dere kan og liker. Øv sammen til dere kan den godt og engasjer kollegaene til å bli med og synge sammen, med deg/dere som igangsettere. Alle må delta for å støtte hverandre! Som inspirasjon til å komme i gang, er det mulig bruke playback-versjoner. Eller kanskje dere har noen som kan akkompagnere på tromme eller gitar?
Velg en låt fra et repertoar for barn: for eksempel fra fagfilmen, eller fra musikkressursene som er listet opp til venstre. Bruk gjerne en dere ikke alle kan fra før, for å utfordre dere på nytt repertoar (bruk gjerne litt tid på å utforske de vedlagte ressursene, før dere bestemmer dere).
Planlegg og demonstrer for kollegaene, gjerne avdelingsvis, en musikkaktivitet for og med barna (uten playback denne gangen). Deretter planlegger dere (avdelingsvis) et felles musikalsk arbeid, enten en musikksamling eller en uformell musikkaktivitet. Stikkord kan være gjentakelser og variasjon, trygghet og støtte, ansvarsfordeling, (pr)øving og feiling. Les gjennom dokumentet "Beskrivelse av musikkaktiviteter" for flere tips.
Jobb videre med denne/disse aktiviteten(e) sammen med barna i deres barnegrupper. Gjennomfør gjerne den samme aktiviteten flere ganger i løpet av uka. Neste steg er at dere tar en ny sang i tillegg, slik at repertoaret gradvis bygges ut. Evaluer på neste avdelings- eller personalmøte. En slik prosess krever både tid og innsats.
Barnehageforskning fra FILIORUM
Denne ressursen fra FILIORUM - Senter for barnehageforskning bygger på resultater fra følgende doktorgradsavhandling:
Tumyr, B. G. (2023). Barn, musikk og relasjonell helse: En studie av barns deltakelse i en sosialmusikalsk praksis i en barnehage [doktorgradsavhandling]. Universitetet i Stavanger.
Mål
- Å utforske sammenhengen mellom musikk og (relasjonell) helse i barnehagen.
Problemstilling
- Hvilke sider ved relasjonell helse kan komme til syne når barn deltar i en sosialmusikalsk praksis i barnehagen?
Metode
Intervjuundersøkelse og feltarbeid. Analyse gjennom fortolkende fenomenologisk analyse (IPA).
Datamateriale
Intervju med barn og ansatte, feltnotater.
Sentrale funn
Uttrykksrikdom, fellesskap og agens er tre sider ved relasjonell helse som kommer til syne når barn deltar i en sosialmusikalsk praksis i barnehagen.
Et tydelig funn fra studien er at musikken er noe vi gjør og deler i fellesskapet. Musikken skaper gode måter å være sammen på, med plass til mange uttrykk og måter å delta på (uttrykksrikdom) ut fra hvem hver enkelt deltaker er. Å delta i musikkaktiviteter kan være en slags kanal mellom barnet og hver enkelt sin opplevde relasjonelle helse. Musikken skaper et sted å være hvor man kan utforske, lete etter og kanskje finne en balanse mellom å gi og ta, få næring fra dem rundt oss, men også være betydningsfull i fellesskapet med andre (agens). På denne måten kan agensen få vokse frem.
Musikk hjelper barnehagebarn å se egne og andres muligheter og verdi - en artikkel om Tumyrs forskning

Faglig ansvarlig
Institutt for barnehagelærerutdanning