Barnehageforskningsmiljøet ved Universitetet i Stavanger, med Kunnskapssenter for utdanning (KSU) i spissen, har fått forlenget ansvaret for den nordiske barnehageforskningsdatabasen Nordic Base of Early Childhood Education and Care (NB-ECEC).

KSU har i samarbeid med FILIORUM - Senter for barnehageforskning hatt ansvaret for databasen siden 2020. At UiS nå får forlenget oppdraget, bekrefter tilliten til fagmiljøets kompetanse og erfaring. Tildelingen skjer etter en utlysning fra Utdanningsdirektoratet, hvor tre fagmiljøer konkurrerte om oppdraget.
– Vi er glade og stolte over å få fornyet tillit. Det gir oss mulighet til å videreføre og styrke arbeidet med å gjøre nordisk barnehageforskning tilgjengelig og relevant for både praksisfeltet og forskere, sier Oddny Judith Solheim, Senterleder ved Kunnskapssenter for Utdanning.
Databasen er en viktig kunnskapsressurs for forskere, studenter og beslutningstakere innen barnehagefeltet i Norden. Den samler og gir fri tilgang til kvalitetsvurderte systematiske kunnskapsoppsummeringer og studier, og dekker forskning fra Norge, Sverige, Danmark – og nå også Finland og Island.
Nordisk samarbeid
Som del av det videre arbeidet med NB-ECEC er det etablert et Scientific Advisory Board (SAB) for å sikre kvalitet og bred forankring i barnehageforskningen.
Her sitter representanter fra FILIORUM – Senter for barnehageforskning ved UiS, i tillegg til medlemmer fra andre forskningsmiljø i de fem nordiske landene. Målet er å sikre sterk faglig forankring og nordisk representasjon i utviklingen av databasen.
En oppdatert kunnskapskilde for hele barnehagefeltet
NB-ECEC gir innsikt i temaer som barnehagekvalitet, personalets kompetanse, barns utvikling og læring, inkludering, lek og mer. Databasen bidrar til å bygge et kunnskapsgrunnlag som er viktig for utvikling av barnehagepolitikk og praksis i hele Norden.
NB-ECEC samler kvalitetsvurdert forskning om barn i alderen 0-6 år i barnehage. Databasen retter seg særlig mot studenter innenfor pedagogiske fag, yrkesutøvere og undervisere ved pedagogiske utdanninger.
Databasen blir oppdatert hvert år og inneholder nå alle kvalitetsgodkjente studier fra 2006-2023.