Hva er det med religion som setter så sterke følelser i sving hos folk? Hvordan henger religion sammen med våre handlingsvalg og hverdagsliv? Årsstudiet gir deg kunnskap om verdensreligionene og alternativ religiøsitet, og om hvordan religion henger sammen med kunst, kultur og populærkultur.
1 år / 2 semestre
60
20
2024: Alle kvalifiserte søkere fikk tilbud om studieplass.
15. april via Samordna opptak
Om studiet
- Lær om religioners betydning for verden vi lever i. Innsikten du får på dette studiet er essensiell for å forstå betydningen av religion og livssyn i en globalisert verden.
- Studiet gir forståelse for sentrale aspekter ved verdensreligionene og alternativ religiøsitet, samt sammenhenger mellom religion, kultur, kunst, og populærkultur.
- Egner seg spesielt for deg som ønsker å undervise i religionsfag eller jobbe med innvandringsrelatert arbeid, media, næringsliv, og andre områder der religionsfaglig kompetanse er påkrevd.
- Årstudiet i religion, kultur og samfunn kan inngå som del av en bachelorutdanning eller lektor 8 - 13 -utdanning.
- Det er omtrent seks timers undervisning per emne i uka.
Et årsstudium er en fleksibel måte å utforske dine interesser og forberede deg til videre studier. På noen av årsstudiene ved Universitetet i Stavanger kan du velge et praksisemne som en del av studiet. Da får du både studiepoeng og arbeidserfaring. Det kommer alltid godt med!
Hva kan du bli?
Årsstudiet i religion, kultur og samfunn kvalifiserer ikke alene til bestemte yrker, men er sammen med annen utdanning eller erfaring svært nyttig i mange forskjellige jobber.
Du får for eksempel kompetanse som er svært viktig å ha i offentlig forvaltning, ved kulturinstitusjoner, internasjonale organisasjoner, bistandsorganisasjoner, i mediebedrifter og i privat næringsliv.
For deg som ønsker å studere videre kan årsstudiet inngå som fag 2 i en bachelorgrad og fag 2 i lektorutdanningen for trinn 8-13.
Årsstudiet i religion, kultur og samfunn er også svært aktuelt for deg som ønsker å:
- fullføre uavsluttet utdanning
- ta videreutdanning for å få formelle kvalifikasjoner. Sammen med praktisk-pedagogisk utdanning gir årsstudiet undervisningskompetanse i religionsfag på ungdomstrinnet og i videregående skole.
- gjøre deg mer kjent med religion, kultur og samfunn som mulig retning for senere bachelorgrad eller som fordypning i en senere lektorutdanning.
Å studere religion handler om mye mer enn det vi tror på eller ikke tror på. Det handler om samfunnet, hvordan ting henger sammen, kultur, hvordan vi oppfører oss. Religion er overalt.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Du skal få øvelse i kritisk tenkning og selvstendig vurdering innenfor temaer knyttet til religion, livssyn og etikk. Du vil få utdypet din forståelse for den rollen religioner og livssyn spiller for samfunn, kulturer og enkeltmennesker og anledning til å utfordre egne verdier og holdninger omkring tro og livstolkning.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
Kristendom og jødedom
Første år, semester 1
-
Hinduisme, buddhisme og islam
Første år, semester 1
-
Religion, kunst og populærkultur
Første år, semester 2
-
Religionsvitenskap, etikk og livssyn
Første år, semester 2
-
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
I studiet kan det bli tilbudt studietur til Midtøsten.
Utveksling
- Alle land