Bærekraftig mat for fremtiden (BIO600)

Dette emnet tar sikte på å fremme din kunnskap om utfordringene og mulighetene som står overfor menneskeheten med hensyn til å sikre bærekraftig mat i en verden med en voksende befolkning og forandrende klima. I tillegg til å lære om den siste utviklingen innen jordbruk, husdyr og fiskeri fra et biologisk perspektiv, vil du også få en sterk forståelse av samfunnsmessige, miljømessige og kommersielle faktorer som påvirker bærekraftig matproduksjon.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025

Fakta

Emnekode

BIO600

Versjon

2

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Vår

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Vår

Undervisningsspråk

Engelsk

Innhold

NB! Dette er et valgemne og kan avlyses dersom færre enn 10 studenter er påmeldt innen 20. januar for vårsemesteret.

Dette emnet vil gjøre deg i stand til å utvikle en omfattende og helhetlig forståelse av utfordringene og mulighetene innen bærekraftig matproduksjon. Matsikkerhet har vært en bekymring for mennesker siden historiens morgen. Arkeologiske bevis viser tydelig overgangen fra jakt eller fangst til jordbruk. Så snart jeger-samlere slo seg ned og begynte å drive jordbruk, begynte den menneskelige sivilisasjonen å blomstre.

Den økende befolkningen på planeten vår stiller krav til tilgjengelig areal, noe som har innvirkning på landbruket. I tillegg har mengden avfall som produseres av den voksende verdensbefolkningen en innvirkning på miljøet. Selv om landbruk tradisjonelt har vært drevet hovedsakelig på land, vil akvakultur kunne spille en større rolle i fremtiden. Klimaendringene påvirker også måten folk kan utnytte land og hav på; det vil være store utfordringer, men også muligheter i overskuelig fremtid.

Dette emnet samler eksperter som vil presentere den komplekse naturen til jordbruk i det 21. århundre. De vil ta opp spørsmål som: Hvordan påvirker klimaet land og hav og hvordan vil dette endre seg i fremtiden? Hva er konsekvensene for menneskeheten, inkludert de som lever av jordbruk? Hva er dagens problemer og muligheter i landbruket? Innebærer klimaendringer andre risikoer enn bare endringer i temperatur og nedbør? Kan det også introdusere nye patogener som påvirker landbrukspraksis?

Eksperter fra akademia, industri og myndigheter vil presentere de siste trendene innen bærekraftig landbruk og forklare hvordan vi kan løse dette komplekse problemet.

Læringsutbytte

Modulspesifikke ferdigheter og kunnskaper:

1. Vurdere kritisk viktige faktorer som påvirker moderne landbruk.

2. Beskrive i detalj nye tilnærminger til implementering av bærekraftig landbruk, inkludert prosedyrer for å redusere miljøforurensning både til luft og vann og en forståelse av hvordan patogener kan overføres i miljøet.

3. Identifisere og analysere utfordringene som påvirker landbruket inkludert sykdom.

4. Selvstendig tolke faktorer som påvirker bærekraft i landbruket.

Disiplinspesifikke ferdigheter og kunnskaper:

5. Demonstrere en systematisk forståelse av kunnskap, og en kritisk bevissthet om, aktuelle problemer og/eller ny innsikt i bærekraftig landbruk, hvorav mye er i, eller informert av, i forkant av studieretningen.

6. Analysere og vurdere kritisk essensielle fakta og teorier i landbruket.

7. Vurdere kritiske aspekter ved aktuell forskning i landbruket med henvisning til primærlitteratur og oversiktsartikler.

Personlige og nøkkeloverførbare/ansatte ferdigheter og kunnskap:

8. Formidle ideer effektivt og profesjonelt skriftlig og muntlig.

9. Studere autonomt og oppsummere forskningsresultater med minimal veiledning.

10. Velge og administrere effektivt informasjon hentet fra bøker, vitenskapelige tidsskrifter og internett.

11. Håndtere komplekse problemstillinger både systematisk og kreativt, foreta gode vurderinger i fravær av fullstendige data, og kommuniser konklusjonene dine tydelig til spesialiserte og ikke-spesialiserte målgrupper.

Forkunnskapskrav

Ingen

Eksamen / vurdering

Prosjektoppgave og muntlig eksamen

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Prosjektoppgave 1/2 3 Uker Bokstavkarakterer
Muntlig eksamen 1/2 5 Minutter Bokstavkarakterer

Prosjektoppgaven består av en individuell infografikk om et tema som er relevant for emnet. Denne infografikken kan brukes til den muntlig eksamen, som er en "elevator pitch". Den muntlige eksamenen gis foran andre studenter og sensorer.Det er mulig å ta begge vurderingsdeler om igjen dersom de ikke bestås. Dette må avtales med emneansvarlig.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Obligatorisk fremmøte i minimum 80% av forelesningene
Obligatorisk oppmøte på minst 80 % av forelesningene.

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Mark van der Giezen

Arbeidsformer

Forelesninger og gruppediskusjoner i klassen.

Åpent for

Dette emnet er åpent for alle UiS masterstudenter som har interesse for en helhetlig forståelse av dette komplekse temaet.

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto