Det fakultetet som har ansvar for emnet avgjør hvilke hjelpemidler som er tillatt ved vurdering/prøving. Hjelpemidler kan omfatte skrevne og trykte hjelpemidler, kalkulator, tegneutstyr og annet hjelpeutstyr.
Oversikt over tillatte hjelpemidler ved de ulike eksamener skal fremgå av emnebeskrivelser og oppgaveteksten. Hjelpemidler som ikke er oppført i oppgaveteksten vil bli inndratt, og forholdet vil bli betraktet som fusk eller forsøk på fusk.
Ved spørsmål kontakt administrasjonen ved ditt fakultet eller institutt.
Kalkulator
Kalkulatoren skal være enkel med mindre emnebeskrivelsen eller oppgaveteksten spesifiserer at programmerbar kalkulator er tillatt.
Det tillates ikke utstyr for tilkobling til lysnett, magnetkort, bånd/utskriftsenheter eller andre kalkulatorer. Kalkulatoren må ikke avgi støy.
Det kan settes andre begrensninger for bruk av kalkulator enn de som fremgår her. Overtredelse av bestemmelsene betraktes som forsøk på fusk.
Følgende kalkulatorer anses som enkel kalkulator per dags dato:
Lovsamlinger
Tillatte hjelpemidler til eksamen i juridiske fag er Norges Lover, annen lovsamling, særtrykk/kopi av enkeltlover, forskrifter, konvensjoner, tariffavtaler og Stortingets skatte- og avgiftsvedtak.
Utskrift fra Lovdata er kun tillatt når dette er særskilt tillatt av faglærer og er angitt i oppgaveteksten.
I hjelpemidlene kan det være understrekninger i teksten og strek i margen i alle farger. I hjelpemidlene kan det dessuten være innarbeidet henvisninger innbyrdes i hjelpemiddelet og til andre tillatte hjelpemiddel.
Henvisningene kan bare innledes med ord som se, jfr., cfr., contra, sml (sammenlign), ny, opph. (opphevet), endret.
Henvisninger til lover, kgl. Res, forskrifter og reglement kan bare inneholde tittel og/eller data (eventuelt nummer), paragraf og/eller ledd (avsnitt), punktum (setning), nummer eller litra (bokstav). Vanlige forkortelser som grl., strl., og lignende kan brukes. En henvisning kan f. eks. se slik ut: Sml. FAL §18; opph. ved lov 13. februar 1976; jfr. lov nr. 261969 §2-1.
Annen innarbeidelse enn nevnt over er ulovlig, f. eks. at ny lovtekst er skrevet inn i hjelpemiddelet. Henvisninger som reelt sett ikke er henvisninger til andre tillatte hjelpemidler, f. eks. kamuflerte oppgavedisposisjoner, stikkord og lignende er ikke tillatt.
Du er kanskje også interessert i
Tilrettelegging
Studenter med funksjonsnedsettelse eller særskilte behov har rett til egnet individuell tilrettelegging av lærested, und...
Joanna gir studenter gratis veiledning i biblioteket
Da Joanna slet med sin egen bacheloroppgave fikk hun hjelp av en studentmentor for å komme i gang. Nå hjelper hun selv s...
Fusk
Universitetet i Stavanger ser alvorlig på fusk og har en plikt til å reagere ved fusk og forsøk på fusk. Fusk er et grov...
Eksamenforskrift for UiS
Her finner du Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Stavanger. Denne ble sist oppdatert 1.august 2022.
Kontaktinfo for spørsmål om eksamen
Har du spørsmål om eksamen som du ikke finner svar på? Her finner du e-postadresser og kontaktpersoner for ditt fakultet...