Forsikring under utenlandsoppholdet

Det er viktig at du har fullgod forsikring når du reiser.

Publisert Sist oppdatert
Pariserhjul mot blå himmel

Som student som skal studere i utlandet, er det viktig å ha tilstrekkelig reise-, helse- og andre tilleggsforsikringer. Universitetet i Stavanger gir ingen forsikringsdekning.

Sjekk om du er medlem i norsk folketrygd og hvilke ytelser du har rett på under utenlandsoppholdet. Husk at folketrygdens stønadssystem ikke alltid gir fullgod dekning – det inkluderer blant annet ikke reise- og ulykkesforsikring, innboforsikring eller hjemtransport ved sykdom.

For å være godt dekket anbefales det å tegne egen privat forsikring. Forsikringen bør dekke formålet med utenlandsoppholdet og hele perioden du er i utlandet.

Les om medlemskap i Folketrygden og hva som gjelder for deg når du er student i utlandet.

Les om beredskap før og under utenlandsoppholdet

Sett deg nøye inn i relevant informasjon for deg og ditt utenlandsopphold

Er du medlem i folketrygden, statsborger i et EØS-land eller Sveits og skal oppholde deg i et annet EØS-land, har du rett til stønad til helsetjenester.

Som dokumentasjon på retten til helsetjenester, må du i andre land enn de nordiske, ha med deg det europeiske helsetrygdkortet. Gjør deg godt kjent med hva kortet dekker og ikke dekker under utenlandsoppholdet.

Les mer om helsetrygdkortet på helsenorge.no

Med støtte fra Lånekassen

Får du støtte fra Lånekassen for å studere i utlandet, vil du automatisk få et brev fra Helfo med informasjon om dine helserettigheter utenfor Norge. Brevet blir sendt til din folkeregistrerte adresse. Det tar omtrent 15 virkedager fra støtten er innvilget til du mottar bekreftelsen.

Når du trenger helsetjenester i utlandet utenfor EØS-området, må du selv betale for innleggelse, behandling, medisiner etc. Du må ta vare på kvitteringene for utleggene dine og søke om refusjon fra Helfo i etterkant.

Les mer om refusjon for helsetjenester på helsenorge.no.

Uten støtte fra Lånekassen

Dersom du studerer i utlandet uten støtte fra Lånekassen, opphører som hovedregel medlemskapet ditt i folketrygden etter ett år. Etter søknad til NAV har du likevel rett til å forbli medlem også utover denne ettårsperioden. Skal du reise til utlandet i studiesammenheng uten støtte fra Lånekassen, må du kontakte Helfo for å avklare rettighetene dine før avreise.

Norge hadde i mange år en avtale med den amerikanske forsikringsagenten Optum. Denne avtalen gjorde at studenten fikk hjelp med dokumentasjon, tilgang til helsetjenester og dekning av helseutgifter i USA. Dessverre utgikk avtalen i september 2022. Nå gjelder ordinære regler for opphold i land utenfor EU/EØS. Norske studenter må enten ha privat helseforsikring eller legge ut for behandlingen og søke Helfo om refusjon.

Les mer om refusjon for helsetjenester på helsenorge.no.

De fleste amerikanske læresteder krever at studenter har helseforsikring. Enten at du kan fremvise bevis på god nok helseforsikring, og/eller at du bestiller en amerikansk helseforsikring gjennom vertsinstitusjonen. Noen ganger kan du søke om en såkalt waiver (dispensasjon) fra å kjøpe institusjonens helseforsikring. Du bør sjekke hva som gjelder for institusjonen du skal til.

Ta gjerne kontakt med forsikringsselskapet ditt for veiledning.

Folketrygdens stønadssystem gir ikke alltid fullgod dekning. Det inkluderer blant annet ikke reise- og ulykkesforsikring, innboforsikring eller hjemtransport ved sykdom.

For å ha fullgod dekning anbefaler vi at du tegner egen privat forsikring i tillegg. Forsikringen må dekke formålet med utenlandsoppholdet og hele perioden du er i utlandet. Sett deg godt inn i vilkårene for forsikringen.

Ta kontakt med ditt forsikringsselskap i god tid før avreise. Det er viktig å få kartlagt hvilke forsikringsbehov du har. Du må gjøre forsikringsselskapet ditt spesielt oppmerksom på hvilken studiesituasjon du kommer til å befinne deg i under utenlandsoppholdet ditt.

De fleste forsikringsselskaper tilbyr en såkalt "student i utlandet-forsikring" som i de fleste tilfeller skal være tilstrekkelig i tillegg til folketrygden. Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) har skreddersydde forsikringsløsninger for studenter i utlandet.

Les mer om studentforsikring gjennom ANSA.

Yrkesskadedekningen i folketrygden gir spesialfordeler utover det ordinære stønadssystemet. For å være dekket, må du være medlem av folketrygden.

Ifølge folketrygdloven er du yrkesskadedekket hvis skaden oppstår i en «undervisningssituasjon».Dette betyr at skaden må ha skjedd mens du var på undervisningsstedet og i undervisningstiden. Yrkesskadebestemmelsene gjelder også for undervisning utenfor ordinært undervisningssted, forutsatt at undervisningen skjer i universitetets regi.

NAV avgjør om en skade godkjennes etter folketrygdloven.

Les mer om yrkesskadedekning i folketrygdloven kapittel 13.

Dersom du skal i praksis under utenlandsoppholdet må du sørge for at du også er forsikret når du er på jobb/praksissted. Du trenger en ansvarsforsikring som dekker et eventuelt erstatningsansvar dersom du skulle påføre andre skade når du utfører praksisrelaterte oppgaver.

Et alternativ kan være forsikring gjennom en fagorganisasjon, for eksempel Norsk Sykepleierforbund, eller studentorganisasjoner som Association of Norwegian Students Abroad (ANSA). Du kan også sjekke om du er dekket gjennom vertsinstitusjonen/praksisstedets forsikring eller ditt fagforbunds forsikringstilbud.

Les mer om forsikring gjennom Norsk Sykepleierforbund.

Les mer om studentforsikring gjennom ANSA.

Medlemskap i den norske folketrygden er en forutsetning for flere rettigheter etter folketrygdloven. Internasjonale studenter som kommer til Norge, blir ikke automatisk medlem i denne trygdeordningen og hvis du studerer i Norge i mindre enn ett år blir du som hovedregel ikke medlem.

Les mer om medlemskap i Folketrygden

Det første du må gjøre er å finne ut om du er medlem.

  • Dersom du er medlem, må du kontakte ditt lokale NAV-kontor for å undersøke om de kan eksportere medlemskapet ditt til landet du skal reise til i forbindelse med utenlandsoppholdet ditt.
  • Dersom du ikke er medlem, har du ingen rettigheter etter folketrygdloven. Det er mulig du kan søke om frivillig medlemskap.

Når det gjelder tilleggsforsikringer utover en eventuell dekning fra folketrygden gjelder de ovennevnte anbefalinger og retningslinjer som for norske studenter på utenlandsopphold.

Merk at du som utenlandsk student kan møte andre utfordringer enn norske studenter dersom du ønsker å tegne forsikring. Du kan måtte tegne forsikring i ditt eget hjemland.