Vil du jobbe som trener, leder eller rådgiver og bidra til bedre helse og forebyggende arbeid? Denne samlingsbaserte masteren i idrettsvitenskap gir deg spesialisert kunnskap innen idrett og fysisk aktivitet, for deg som ønsker å utgjøre en forskjell i feltet.
2 år / 4 semestre
Samlingsbasert på fulltid
120
Mulig på 2. semester.
20
Norsk
2024: 3,0
15. april.
Om studiet
- Du får teoretisk og forskningsbasert kunnskap innenfor idrett og fysisk aktivitet. Du lærer spesielt om hva som er viktigst for å lære og forbedre seg i sportslige sammenhenger.
- Lær metoder og analyser som brukes i idrettsvitenskap. Du lærer å tenke kritisk om fagstoffet og å bruke dette når du skriver masteroppgaven din på 60 studiepoeng innen ditt valgte fordypningsområde.
- Masteren er samlingsbasert på fulltid. Samlingsdatoene får du god tid før oppstart
- Du lærer teknikker for å hjelpe barn og unge til å lære og utvikle seg i idrett, og å finne varig bevegelsesglede.
- På UiS får du gode og varierte treningsfasiliteter. SiS Sportssenter på campus er (snart) Nordens største treningssenter. I tillegg har du tilgang til eget svømmebasseng og friidrettsbane. I nærområdet finner du alt fra ballspill til Jærstrendene for surfing, fjell for klatring og skiløyper til vinteraktiviteter.
Bachelorstudiet viste seg å være svært lærerikt og ikke minst gøy, så da var jeg ikke i tvil om å søke meg videre på idrettsvitenskap master. Både for å kunne fordype meg enda mer faglig, og for å øke mine muligheter etter studiene.
Hva kan du bli?
Med en master i idrettsvitenskap kan du blant annet bruke innen treningsbransjen, turisme eller i jobber som fremmer og forebygger sykdom.
Du kan for eksempel jobbe i:
- organisasjoner tilknyttet Norges Idrettsforbund. Da kan du blant annet jobbe som trener og sportslig- eller daglig leder på ulike nivå (klubb, krets, region og særforbund).
- offentlig sektor. Da kan du blant annet jobbe som rådgiver for helsefremmende og forebyggende tiltakt på fylke- og kommunenivå. Hvis du i tillegg har undervisningskompetanse kan du jobbe som lærer på idrettslinjer på videregående skole eller i kroppsøvingsfag i grunnskolen.
- privat sektor. Da kan du blant annet jobbe med kommersiell undervisning og rådgiving i treningsbransjen, turisme eller andre helsefremmende og forebyggende tiltak.
Videre studier
Husk at dette studiet alene ikke gir undervisningskompetanse. For å undervise på videregående og i grunnskolen, må du ta praktisk-pedagogisk utdanning (PPU).
Fullført master i idrettsvitenskap kan kvalifisere for å søke opptak på ulike doktorgradsprogram.
Å kunne studere idrett, og senere jobbe innfor idretts -eller utdanningssektoren passer meg veldig bra.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
En kandidat med fullført og bestått studium skal ha oppnådd følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
- Ha avansert kunnskap om sentrale begreper, eksisterende teorier og ulike fagretninger i idrettsvitenskap.
- Ha spesialisert kunnskap om fremmende og hemmende faktorer i fysiologiske-, psykologiske-, pedagogiske prosesser innenfor idrett og fysisk aktivitet.
- Ha inngående kunnskap om forskningsdesign og forskningsprosessen innen kvantitative og kvalitative metoder knyttet til idrettsvitenskapelige problemstillinger.
Ferdigheter
- Kunne analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere idrettsfaglige resonnementer.
- Kunne anvende idrettsvitenskapelig kunnskap til å fremme mestring, prestasjon, fysisk kapasitet og god helse i et livslangt perspektiv.
- Kunne arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsning i idrettsfaget.
- Kunne utarbeide, begrunne og gjennomføre et selvstendig idrettsvitenskapelig forskningsprosjekt.
Generell kompetanse
- Kunne analysere og forholde seg til relevante faglige og forskningsetiske problemstillinger.
- Kunne formidle omfattende selvstendig arbeid ved hjelp av idrettsfagets uttrykksformer både til spesialister og til allmennheten.
- Kunne bidra til å utvikle forskningsbasert idrettspraksis og kommunisere faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner i idrettsvitenskap.
- Kunne anvende idrettsvitenskapelig kunnskap på nye områder i faget og bidra til nytenkning og innovasjonsprosesser i fagfeltet.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
Fysisk aktivitet og helse
Første år, semester 1
-
Prestasjonsutvikling - Fysisk trening og Coaching
Første år, semester 1
Prestasjonsutvikling - Fysisk trening og Coaching (MID403)
Studiepoeng: 15
-
Forskningsmetode og vitenskapsteori
Første år, semester 2
-
Pedagogiske perspektiver i idrettsvitenskap
Første år, semester 2
-
Masteroppgave
Andre år, semester 3
-
Opptakskrav
For å søke opptak til masteren må du ha en fullført bachelorgrad i idrettsvitenskap eller tilsvarende, der minimum 80 studiepoeng i idrettsfag inngår i graden.
Slik definerer vi idrettsfag i denne sammenhengen:
- grunnleggende fag i idrettsvitenskap: anatomi, fysiologi, bevegelseslære (biomekanikk), aktivitetslære, idrett og samfunn
- fag knyttet til idrettslige aktiviteter: ballaktiviteter, svømming og livredning, turn, dans, kampsport osv.
- fag knyttet til friluftsliv, eks: friluftsliv i nærmiljøet, kystfriluftsliv, friluftslivledelse, naturguiding osv.
- fag knyttet til fysisk aktivitet
- «bindestrekfagene», eks: idrettspsykologi, idrettsernæring, idrettspedagogikk, idrettsadministrasjon, sport marketing osv.
- fag knyttet til trening og prestasjon, eks: treningslære, treningsledelse, coaching, PT
Eksempelvis vil en bachelor i kroppsøving og idrettsfag kvalifisere til opptak. Fag knyttet
til helsevitenskap, kiropraktor-, naprapat- og fysioterapiutdanning som ikke dekkes av
punktene over regnes ikke som idrettsfag.
Det er satt en nedre karaktergrense for opptak på gjennomsnitt C eller poenggrense 2,5.
Spørsmål om søking og opptak?
Slik søker du opptak til 2-årig master.
Hva er snittet?
Se poenggrenser fra tidligere år.
Kontakt oss
Det ble UiS siden det er det eneste stedet som tilbyr samlingsbasert form for denne masteren. Det gjør at jeg kan studere, men samtidig «beholde» livet mitt i Bergen med jobb, hund, samboer og diverse.
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
2. semester
Hvorfor et utenlandsopphold?
Det faglige tilbudet ved våre samarbeidsuniversiteter i utlandet kan ha ulike faglige profiler, slik at et utenlandsopphold gir deg en god mulighet til å skreddersy studiene etter dine ønsker og interesser.
Opplegg for utvekslingen
Konseptet utveksling er å finne et emnetilbud ved en av UiS sine samarbeidsuniversiteter i utlandet som du kan få innpasset i graden din ved UiS. Du søker om forhåndsgodkjenning av emnene før du reiser.
Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:
Studiekoordinator Solveig Röwekamp, Hulda Garborgs hus
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Se hvor du kan dra på utveksling
Studentlivet i Stavanger
Undervisere ved studiet
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk