Gjør deg kjent med mulige vertsland før du søker om utveksling.
Når du skal på utveksling er det flere ting du må vurdere om er relevant for deg og din situasjon. Her har vi samlet noen av de viktigste punktene du bør se på før du søker om utveksling gjennom Universitetet i Stavanger (UiS).
Personlige vurderinger
Det kan være personlige hensyn du bør ta når du ser på mulige land for utveksling. Dette kan for eksempel være knyttet til minoritetsbakgrunn, etnisitet og religion, kjønn, legning og identitet, språk og kultur, klima, sikkerhet, funksjonsvariasjon, helsetilbud, medisiner og lignende.
Det er derfor viktig at du undersøker landene du er interessert i på forhånd og vurderer om det er faktorer som er relevante for din individuelle situasjon. Da kan du ta gode valg og vil være bedre forberedt til selve utvekslingsoppholdet.
Her er noen eksterne lenker som kan være nyttige:
- Utenriksdepartementet (UD): Reiseinformasjon for ulike land
- Equaldex: Indeks for LGBTQ+-rettigheter i ulike land
- Association of Norwegian Students Abroad (ANSA): Tilrettelegging under studiene ved nedsatt funksjonsevne
Personlig økonomi
Det er viktig at du setter deg inn i kostnadsnivået i landene du vurderer å reise til. Husk at det kan være store variasjoner mellom ulike byer innenfor samme land, og du bør undersøke typiske levekostnader for studenter og gjerne se spesielt på bolig, dagligvarer, transport, aktiviteter og lignende. Dette er utgifter du vil ha i tillegg til reisekostnader og en eventuell studieavgift (skolepenger) ved vertsinstitusjonen.
Les mer om økonomi under utvekslingsoppholdet.
Akademisk frihet, aktivisme og sikkerhet
Som student fra Norge kan det være en stor overgang å skulle studere i et land hvor man gjerne ikke har like stor akademisk frihet; dette kan for eksempel innebære at enkelte tema eller synspunkt ikke er akseptert eller åpne for diskusjon. Du kan se nærmere på ulike land via Academic Freedom Index.
Dersom du opplever direkte eller indirekte press på din akademiske ytringsfrihet, eller rekrutteringsforsøk i forbindelse med etterretning, bør du varsle om dette gjennom UiS sitt varslingssystem Si ifra. Her kan du melde ifra om ting som har skjedd i undervisningen, mens du var i praksis, eller på fritiden så fremt det påvirker læringsmiljøet.
Du bør også være oppmerksom på at det er flere land hvor du som utvekslingsstudent ikke vil ha lov til å delta i politiske demonstrasjoner eller lignende. Dette kan føre til kansellering av visum og utvisning, og det er viktig at du er kjent med lovverk rundt dette.
Visum
Du må selv sjekke om du trenger visum. Dette avhenger som regel av statsborgerskapet ditt. Finn ut hvilken visumtype du trenger, og hva som påvirker dette (for eksempel studier eller praksis, og oppholdets varighet). Husk å sjekke passets utløpsdato og eventuelle krav til gyldighet etter hjemkomst.
Kontakt den relevante ambassaden eller konsulatet for spørsmål om visum og søknadsprosessen. Hvis du allerede har blitt nominert til en vertsinstitusjon, kan du også kontakte dem for eventuelle dokumenter til visumsøknaden.
Vaksiner
Hold deg oppdatert på hvilke vaksiner som kreves eller anbefales for landet du skal reise til. Folkehelseinstituttet har nyttig informasjon om smittevernråd ved reiser. Start vaksinasjon i god tid før avreise for best mulig beskyttelse.
Hvis du skal i praksis, kan det være krav om spesifikke vaksiner. Kontakt fakultetet/instituttet ditt og vertsinstitusjonen for informasjon om eventuelle vaksinekrav for praksisperioden.
Sjekk dokumentasjonskravene på forhånd dersom du reiser med medisiner.