Journalistikk – bachelor

En bachelorgrad i journalistikk forbereder deg på journalisthverdagen og gir deg de grunnleggende kunnskapene og ferdighetene til å mestre det journalistiske håndverket.

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

3 år, 6 semestre

Studiepoeng

180

Antall studieplasser

25

Poenggrense

2023: 46.3 / 45,5 (ORD / førstegang)

Søknadsfrist

15. april via Samordna opptak.

Stine Bækkelien forteller om livet som student på bacheloren i journalistikk.

Om studiet

Jeg har nok hatt mest nytte av undervisningen om etikk og Vær varsom-plakaten. I tillegg var praksisperioden svært nyttig. Jeg var heldig som ble plassert i Stavanger Aftenblad. Lokaljournalistikken banet vei til videre jobb i VG og TV 2, hvor jeg jobber nå.

Kadafi Zaman , TV2 journalist og UiS-alumn

Hva kan du bli?

Jobben som redaktør for studentmediene og frivillig arbeid på Tappetårnet, studentbaren på campus, har i stor grad vært med på å utvide den sosiale horisonten min. 

Tomine Walmsness , tidligere student

Praksis

Fjerde semester på journalistikkutdanningen er dedikert til journalistisk praksis.

Portrettbilde av Tuva Skrei Tønset.
På journalistikkstudiet er studentene i ekstern journalistisk praksis i 4. semester. Tuva Skei Tønset var i praksis i Jærbladet fra januar til mars og ble tilbudt sommerjobb ved endt praksis.

I løpet av semesteret er det to praksisperioder på 10 uker hver, og du får prøve seg i to ulike redaktørstyrte redaksjoner knyttet til Norsk presseforbund og godkjent av UiS.  

 I journalistisk praksis får du prøve ut og videreutvikle det du har lært på journalistutdanningen i en ordinær journalistisk og redaksjonell arbeidssituasjon. Som praksisstudent deltar du i det daglige redaksjonelle arbeidet og produserer innslag/artikler for publisering. Hver praksisperiode avsluttes med at du skriver en praksisrapport som skal godkjennes av emneansvarlig. 

 Se hele emnebeskrivelsen for journalistisk praksis.  

Spørsmål om søking og opptak?

UiS-alumni

Kadafi Zaman: Herlig tid med godt studentmiljø

Kadafi Zaman har som TV2-journalist hele verden som sin arbeidsplass. Som UiS-student husker han best det gode studentmiljøet på Ullandhaug.

Kadafi Zaman TV2
Zaman har arbeidet i TV 2 siden 2006. Han har dekket en rekke store internasjonale hendelser gjennom årene. Her dekker han Rohingya-krisen i Bangladesh.

Yrke: Journalist i TV2
Utdanning: Journalist bachelor UiS

Hvorfor valgte du å studere journalistikk ved Universitetet i Stavanger?

– Jeg kom inn på journalistutdanningen i Volda og Stavanger. Jeg ville til en storby, så derfor var Volda uaktuelt. Dessuten fristet det å bli kjent med Vestlandet, for det var en del av Norge jeg visste lite om fra før av.

Hva husker du best fra studietiden din ved UiS? 

– Jeg husker det gode studentmiljøet på Ullandhaug. Det var så lett å bli kjent med folk, og jeg husker at jeg aldri kjedet meg. Det var så mange kulturelle og sportslige aktiviteter tilgengelig, som gjorde kveldene spennende. Når helgen kom var det alltid et yrende uteliv - spesielt på studentpuben. Herlig tid, med mange gode minner.   

Hvilken del av studiet har du hatt mest nytte av i arbeidslivet?

– Jeg har nok hatt mest nytte av undervisningen om etikk og vær varsom-plakaten. I tillegg til praksisperioden i en mediebedrift. Jeg var heldig som ble plassert i Stavanger Aftenblad, der jeg blant annet dekket Sola og Randaberg kommune. Lokaljournalistikken banet vei til videre jobb i VG og TV 2, hvor jeg jobber nå.

Hva liker du best med jobben din?

– Jeg føler meg utrolig heldig. Ingen dag er lik, og det er stadig nye spennende oppdrag og opplevelser - både i Norge og utlandet. Det uforutsigbare gjør at man gleder seg til å gå på jobb hver eneste dag.

Hva er dine tre beste råd til dagens studenter?

– Mitt første råd er å bli godt kjent med medstudentene dine. Da føler man seg aldri alene. Det andre rådet er å gi full gass i praksisperioden. Der kan man lære faget av de som står oppi journalistikken hver eneste dag. Det siste rådet er å nyte utelivet i Stavanger. Alle journalister bør følge mottoet: Helt om dagen, helt om natten.
 

Tekst: Julia Horn, journaliststudent UiS

Vårt fagmiljø

Institutt for medie- og samfunnsfag

Institutt for medie- og samfunnsfag (IMS) tilbyr utdanninger innen, og forsker på, media, sosiologi og statsvitenskap samt endringsledelse og energi, miljø og samfunn. Studiene ved IMS er allmennyttige utdanninger, som gir et godt grunnlag for å forstå samfunnet vi er ein del av. Instituttet tilbyr års-, bachelor- og mastergradsstudium. Ved IMS er det cirka 50 vitenskapelige ansette med høy faglig kompetanse. De underviser til sammen rundt 900 studenter, i mediefag, sosiologi og statsvitenskap, endringsledelse og energi, miljø og samfunn.

Liknende utdanninger

Kontakt oss

Universitetslektor i journalistikk
51831644
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Institutt for medie- og samfunnsfag
Seniorkonsulent
51831535
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IMS