For ph.d.-kandidater i helse og medisin

Få oversikt over det du trenger å vite som ph.d.-kandidat eller veileder ved Det helsevitenskapelige fakultet.

Publisert Sist oppdatert

Studiets oppbygging

Ph.d.-programmet er et treårig heltidsstudium som består av en opplæringsdel, arbeidet med doktorgradsavhandlingen og avsluttes med disputas.

Som ph.d.-kandidat vil du gjennomføre et selvstendig forskningsarbeid i samarbeid med dine veiledere og andre forskere, som til slutt vil resultere i din avhandling.

Opplæringsdelen av programmet er utformet for å støtte arbeidet med avhandlingen din og sikre en bredde i den faglige og vitenskapelige utdanningen.

Din forskerutdanning vil hovedsakelig bestå av aktivt forskningsarbeid under veiledning, og inkluderer:

  • En avhandling basert på et selvstendig forskningsarbeid
  • En godkjent opplæringsdel 
  • Samarbeid med aktive forskermiljøer, nasjonalt og internasjonalt 
  • Forskningsfaglig formidling som er relatert til det pågående doktorgradsarbeidet 

Nedenfor finner du viktig informasjon om ph.d.-løpet. Siden er delt opp i tre kategorier: oppstart, gjennomføring og avslutning.

Informasjonen gjelder for alle kandidater som er tatt opp til ph.d.-programmet i helse og medisin.

De styrende dokumentene for ph.d.-programmet i helse og medisin er:

Oppstart

Opptak til forskerutdanningen blir formalisert med en avtale mellom kandidaten, veiledere, fakultet/avdeling eller eventuelt ekstern arbeidsgiver. Avtalen fylles ut etter tilbud om opptak for kandidater med ekstern finansiering. Stipendiater fyller ut avtalen etter at prosjektplanen er godkjent.

Avtaleskjema (docx) sendes til healthandmedicine@uis.no

Kandidater med ekstern finansiering får sin prosjektplan vurdert og godkjent i forbindelse med opptak.

Er du tatt opp via en stipendiatstilling må du innen 3 måneder sende inn prosjektplan for vurdering av doktorgradsutvalget. Prosjektplanen skal utformes etter veiledende mal for prosjektplan for ph.d.-studiet i helse og medisin (pdf).

Som vedlegg til prosjektplanen må du sende inn søknad om oppnevning av veiledere (docx), veilederes CV (inntil 3 sider), samt skjema for veiledererfaring (docx).

Prosjektplan og søknad om oppnevning av veiledere sendes til healthandmedicine@uis.no

Du kan søke om oppnevning av veiledere i forbindelse med opptak, godkjenning av prosjektplan, eller i løpet av utdanningen, for eksempel ved bytte av veileder.

Send søknad om oppnevning av veiledere (docx), veilederes CV (inntil 3 sider), samt skjema for veiledererfaring (docx) til healthandmedicine@uis.no.

Søknaden behandles av doktorgradsutvalget ved Det helsevitenskapelige fakultet.

I begynnelsen av hvert semester arrangerer forskningsavdelingen seminaret PhD Get started for nye ph.d.-kandidater. Seminaret gjør deg kjent med de forskjellige fasene, viktige milepælene og hovedutfordringene i et doktorgradsløp. Du vil lære mer om dine rettigheter og plikter som ph.d.-kandidat og få nyttig informasjon fra ulike deler av organisasjonen som støtter deg i studieløpet. Det er også en super mulighet til å møte andre nye ph.d.-kandidater.

Nye kandidater mottar invitasjon på e-post.

Hovedveileder har det faglige hovedansvaret for kandidaten. Medveileder skal gi veiledning og dele det faglige ansvaret for kandidaten med hovedveilederen. Kandidaten skal gis 90 timer veiledning i året (ved 3-årig løp), fordelt mellom hoved- og medveileder(e).

Veiledningens innhold

Kandidat og veiledere skal ha jevnlig kontakt. Veilederne har ansvar for å følge opp kandidatens faglige utvikling. Kontakthyppigheten skal fremgå av rapporteringen til fakultetet.

Veilederne plikter å holde seg orientert om fremdriften i kandidatens arbeid og vurdere den i forhold til prosjektbeskrivelsens fremdriftsplan.

Veilederne plikter å følge opp faglige forhold som kan medføre forsinket gjennomføring av utdanningen, slik at denne kan fullføres innenfor normert tid.

Veilederne skal gi råd om formulering og avgrensning av tema og problemstillinger, drøfte og vurdere hypoteser og metoder, drøfte resultater og tolkningen av disse, drøfte opplegg og gjennomføring av fremstillingen, herunder disposisjon, språklig form, dokumentasjon mv., og gi hjelp til orientering i faglitteratur og datagrunnlag i forhold til bibliotek, arkiv, etc. Videre skal veilederne gi kandidaten veiledning i forskningsetiske spørsmål knyttet til avhandlingen.

Forventningsavklaring

Forskjellige kandidater og veiledere kan ha forskjellige forventninger og preferanser for hvordan veiledning skal foregå. En felles forståelse av hvordan man skal jobbe sammen er et viktig utgangspunkt for en god veiledningsrelasjon. Vi oppmuntrer veileder til å ta initiativ til en samtale omkring forventninger tidlig i kandidatens ph.d.-løp og aktivt ta initiativ til avklaringer underveis.

Bruk gjerne et samtale- og refleksjonsskjema (pdf) som støtte til samtalen.

Ph.d.-forskrift og utfyllende regler

Veiledere anbefales å gjøre seg kjent med ph.d.-forskriften og utfyllende regler for ph.d.-programmet i helse og medisin (pdf).

Etiske retningslinjer for veiledning

Universitetet i Stavanger skal gi doktorgradskandidater veiledning av høy kvalitet.
De etiske retningslinjene (pdf) består av åtte punkter som er beskrevet med eksempler: respekt for kandidatenes personlige og faglige integritet, asymmetri i veiledningsrelasjonen, doble relasjoner, tillit og fortrolighet, faglig redelighet, gaver og honorar, involvering av tredjepart ved konflikter, samt at fakultetet er forpliktet til å informere om retningslinjene ved etablering av et veiledningsforhold. Det er den enkelte veileders ansvar å forvalte og utøve veiledning av studenter i samsvar med retningslinjene.

Forskningsetikk

Veiledere fungerer som viktige forskningsetiske rollemodeller i forskningsmiljøene, og har et spesifikt ansvar for veiledning og opplæring av ph.d.-kandidater. Forskningsetikk skal utgjøre en del av veiledningen.

De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK) har laget en egen ressurs om veileders rolle.

Fremdriftsrapportering

Hvert år skal både kandidat og hovedveileder levere hver sin fremdriftsrapport. Veileders rapport består av 12 spørsmål som angår kandidatens fremdrift i utdanningen. Skjema blir tilsendt fra ph.d.-administrasjonen rundt årsskiftet. Kandidat og veileder skal fylle ut fremdriftsrapportene hver for seg.

Midtveisevaluering og avslutningsseminar (50 og 90-prosentseminar)

Hovedveileder skal ta initiativ til og har ansvar for å arrangere midtveisevaluering og avslutningsseminar. Hovedveileder avtaler deltakelse av en ekstern kommentator i forkant av seminaret, og har ansvaret for at innspill og tilbakemeldinger som kommer frem i seminaret følges opp av kandidaten. Etter midtveisevalueringen skal det sendes en kort rapport (docx) til ph.d.-administrasjonen.

Se fakultetets retningslinjer for 50 og 90-prosent seminarer (pdf) for mer informasjon.

Foreslå bedømmelseskomité

Hovedveileder har ansvar for å sende inn forslag til bedømmelseskomité på vegne av fagenheten. Forslaget behandles av doktorgradsutvalget, som oppnevner bedømmelseskomiteen. Komitéen skal normalt være oppnevnt før avhandlingen leveres. Nærmere informasjon om prosessen finner du lenger nede på denne siden under seksjonen avslutning.

Endring av veileder

Kandidat og veileder kan sammen eller hver for seg be fakultetet om å oppnevne ny veileder for kandidaten. Veileder kan ikke fratre før ny veileder er oppnevnt. Oppnevning av veileder behandles av doktorgradsutvalget.

Mobilitet

Ph.d.-kandidater skal ifølge forskriften normalt tilbringe minst tre måneder av studietiden ved en anerkjent utenlandsk utdannings- eller forskningsinstitusjon der det er mulig å arbeide med problemstillinger i avhandlingen. Opphold ved en tilsvarende norsk utdannings- eller forskningsinstitusjon kan erstatte utenlandsopphold hvis dette anses som faglig relevant.

Veileder har en viktig rolle i å hjelpe kandidaten med å dele sitt nettverk med kandidaten og veilede i valg av institusjon.

Gjennomføring

Avhandlingen skal være et selvstendig, vitenskapelig arbeid på internasjonalt nivå innenfor fagfeltet. Dette forutsetter et høyt faglig nivå når det gjelder problemformuleringer, begrepsmessig klarhet, metodologisk, teoretisk og empirisk grunnlag, dokumentasjon, analyse og fremstilling. På alle disse områdene skal avhandlingen også vise at den forholder seg kritisk til aktuell nasjonal og internasjonal forskning. 

Avhandlingen skal bidra til ny faglig kunnskap og ligge på et nivå som tilsier publisering som en del av fagets vitenskapelige litteratur. Den kan ha form av monografi eller være artikkelbasert. Begge typer avhandlinger skal ha et sammendrag/abstract i begynnelsen som gjør nærmere rede for grunnlag, tilnærming og helhet i avhandlingen, samt hovedfunn, og som setter arbeidet i relasjon til den internasjonale forskningen på området. En artikkelbasert avhandling innledes deretter med en «kappe»/overbygning/sammenstilling av forskningsarbeidene.

Antall artikler i doktorgradsavhandlingen 

Dersom avhandlingen hovedsakelig består av artikler skal minst 3 artikler ha kandidaten som førsteforfatter. Ved innlevering må minst 1 artikkel må være akseptert for publisering i et fagfellevurdert vitenskapelig tidsskrift, minst 1 artikkel må være innsendt, og øvrige artikler må være klargjort for innsending.

Les om innlevering av avhandlingen under seksjonen avslutning.

Filmal for doktorgradsavhandling finnes på fellessidene med regelverk og skjema for ph.d.-programmene ved UiS

Opplæringsdelen for ph.d.-kandidater i helse og medisin består av en emnedel på 30 studiepoeng og en formidlingsdel.

Les om hvilke rammer som gjelder for opplæringsdelen.

Finn emner på ph.d.-programmet i helse og medisin.

Hvert år skal kandidat og veileder levere fremdriftsrapport (jf. ph.d.-forskriften). Rapportene behandles av doktorgradsutvalget og følges opp av ph.d.-administrasjonen. Kandidat og veileder skal fylle ut og levere fremdriftsrapportene hver for seg.

Kandidat og veileder får tilsendt lenke til årlig fremdriftsrapport på e-post.

I tilfeller der det er svak progresjon og/eller avvik fra opplæringsplanen, kan doktorgradsutvalget be om tilleggsinformasjon, at det gjennomføres oppfølgingssamtaler mellom kandidaten og faglig leder av ph.d.-programmet, midtveisseminar eller lignende.

Årlig fremdriftsrapportering er obligatorisk og doktorgradsutvalget kan vurdere tvungen avslutning ved forhold som omfattes av ph.d.-forskriften § 5-6 til 5-9.

Omtrent halvveis i utdanningsløpet skal det gjennomføres en midtveisevaluering (50% seminar), og når du nærmer deg innlevering anbefaler vi at du gjennomfører et avslutningsseminar (90% seminar).

Du leverer inn et utkast eller manuskript i forkant av seminaret, som så blir vurdert av en evalueringskomité som består av din veileder og en ekstern kommentator. Under seminaret vil du gi en presentasjon av ditt arbeid og din progresjon, og du vil få tilbakemeldinger fra komitéen og publikum.

Les mer i fakultetets retningslinjer for 50- og 90-prosentseminar (pdf).

Komiteen skal sende en kort rapport (docx) til healthandmedicine@uis.no etter at seminaret er gjennomført.

Doktorgradsutvalget handler på fullmakt fra og gir råd til dekan. Dekan har det administrative og faglige ansvaret for ph.d.-programmet i helse og medisin.

Doktorgradsutvalget behandler både saker omkring doktorgradsprogrammet som helhet, og saker som angår den enkelte doktorgradskandidat, slik som opptak, godkjenning av prosjektplan og oppnevning av veiledere.

Frist for innsendelse av saker er 10 arbeidsdager før møtedato. Saker sendes til healthandmedicine@uis.no.

Møtedatoer høsten 2024

  • 29. august
  • 26. september
  • 31. oktober
  • 28. november
  • 19. desember

Medlemmer i doktorgradsutvalget:

  • Thor Ole Gulsrud, prodekan for forskning og innovasjon
  • Margareth Kristoffersen, professor
  • Siri Wiig, professor
  • Anne Schanche Selbekk, førsteamanuensis
  • Ingvild Morken, professor
  • Camilla Normand, førsteamanuensis II
  • Kristine Rørtveit, professor
  • Jo Røislien, professor
  • Ingrid Ølfarnes Røysland, førsteamanuensis (vara)
  • Eirik Haarr, representant for doktorgradskandidatene
  • Erna Harboe, førsteamanuensis II (vara)

Plan for opplæringsdel

Plan for opplæringsdelen godkjennes i forbindelse med godkjenning av prosjektplan. Dette skjer ved opptak for kandidater med ekstern finansiering, eller i forbindelse med godkjenning av prosjektplan for stipendiater ansatt ved UiS.

Dersom du ønsker å gjøre endringer i opplæringsdelen må du søke om godkjenning av dette. Ta kontakt med ph.d.-administrasjonen på healthandmedicine@uis.no. Endringer i opplæringsdel saksbehandles forløpende.

Les om hvilke rammer som gjelder for opplæringsdelen.

Veiledning

Kandidat og veileder kan sammen eller hver for seg be fakultetet om å oppnevne ny veileder for kandidaten. Veileder kan ikke fratre før ny veileder er oppnevnt. Oppnevning av veileder behandles av doktorgradsutvalget.

Søknad rettes til healthandmedicine@uis.no på søknadsskjema for bytte av veileder (docx)

Endringer i prosjektplanen

Dersom du gjør vesentlige endringer i prosjektplanen eller fremdriftsplanen bør du melde ifra om dette til ph.d.-administrasjonen.

Kontaktinfo

Ta kontakt med ph.d.-administrasjonen på healthandmedicine@uis.no dersom du får ny e-postadresse, postadresse eller endrer navn.

Permisjoner og redusert arbeidstid som en ansatt har krav på etter lov eller tariffavtale, og sykefravær, gir rett til forlengelse av opptaksperioden. Ved slike avbrudd forlenges opptaksperioden tilsvarende.

Fakultetet kan også forlenge opptaksperioden etter begrunnet søknad. Ved innvilget forlengelse kan fakultetet sette ytterligere betingelser.

Utdanningen er normert til tre års fulltidsstudier. Maksimaltid for gjennomføring av studiet utenom lovfestede permisjoner og pliktarbeid er seks år.

For stipendiater ansatt ved UiS informeres ph.d.-administrasjonen når HR forlenger ansettelsesperioden og opptaksperioden i ph.d.-programmet forlenges tilsvarende. Stipendiater ansatt ved UiS finner rutiner for fastsetting av ny sluttdato i medarbeiderhåndboken.

Kandidater med ekstern finansiering, eller som gjennomfører ph.d.-utdanning i fast stilling ved UiS, søker om forlengelse ved å fremlegge dokumentasjon fra arbeidsgiver på at ansettelsesperioden er forlenget som følge av lovfestede permisjoner, redusert arbeidstid eller sykefravær. Søknad rettes til healthandmedicine@uis.no.

Fakultetet arrangerer lunsj for kandidatene på ph.d.-programmet i helse og medisin omtrent én gang i måneden. Ph.d.-lunsj er et sosialt møtepunkt kombinert med litt faglig input. Kandidater mottar Outlook-invitasjon per e-post.

Har du forslag til tema vi kan ta opp? Send oss et tips på healthandmedicine@uis.no

Datoer høsten 2024:

  • 28.august kl.11-12
  • 25.september kl.11-12
  • 23.oktober kl.11-12
  • 27.november kl.11-12

UiS arrangerer en årlig kursrekke for ph.d.-kandidater som skal hjelpe deg med å fullføre din doktorgrad. Kursrekken tar opp mange tema, for eksempel datahåndtering, personvern og IT-sikkerhet, hvordan skrive kappe, akademisk skriving og skriveprosessen, publisering fra A til Å, stressmestring og mental helse, planlegging av utenlandsopphold.

Kandidater vil motta invitasjon til kursene på e-post.

Les mer om PhD Complete – Skills to Finalise Your Thesis.

Kurs og veiledning

Universitetsbiblioteket tilbyr forskjellige kurs og ressurser for ph.d.-kandidater. Biblioteket tilbyr også råd og veiledning omkring publisering, datahåndteringsplaner, litteratursøk og Open Access.

Les om bibliotekets tilbud for ph.d.-kandidater.

Shut up and write

Universitetsbiblioteket arrangerer skrivegrupper for ph.d.-kandidater

Finn neste Shut up and write i bibliotekets kurskalender.

UiS har en egen side om forskningsetikk

Her finner du blant annet:

  • Retningslinjer for behandling av saker om mulige brudd på forskningsetiske normer ved UiS 
  • Meldeportal for saker om mulige brudd på forskningsetiske normer
  • Retningslinjer for medforfatterskap 
  • Retningslinjer for sidegjøremål 
  • Kontaktinformasjon vitenskapsombud

Kandidater som er ansatt ved Det helsevitenskapelige fakultet har også tilgang til fakultetets intranettside hvor vi har samlet lenker til nasjonale retningslinjer, aktuelt lovverk og forskrifter, og andre nyttige ressurser.

I følge UiS’ ph.d.-forskrift skal ph.d.-kandidater normalt gjennomføre et utenlandsopphold på minst 3 måneder. Et utenlandsopphold kan gi nye impulser og viktig faglig utbytte i form av andre innfallsvinkler til ph.d.-prosjektet. Det vil også kunne utvide (det faglige) nettverket med tanke på fremtidig forskerkarriere og internasjonalt samarbeid. Veileder/fagmiljøet ditt skal kunne gi deg råd i valg av faglig relevante institusjoner. Det er en del praktiske ting å ordne og huske på i forbindelse med lengre opphold utenlands, så det er lurt å være tidlig ute med planlegging og forberedelser.

Mobilitet krever som oftest ekstra finansiering. Du må selv undersøke muligheter for finansering av oppholdet. På UiS’ intranettsider om forskningsmobilitet finnes informasjon om ulike finansieringskilder som kan være relevante for ansatte ved UiS. Finansiører som NFR og EU har egne moblitetsstipend for ph.d.-kandidater som mottar stipend fra disse. Hvis det ikke er mulig å skaffe slike midler eksternt, har UiS en egen stipendordning for stipendiater som vil tilbringe tre måneder ved en utenlandsk forskningsinstitusjon (mobilitetsmidler). Ta kontakt med ph.d.-koordinator for informasjon om søknadsprosessen.

Stipendiater ved UiS disponerer 90 000 kr i driftsmidler for ansettelsesperioden. Driftsmidlene kan brukes til å dekke utgifter til reiser, kurs og konferanser, bøker, teknisk utstyr, publiseringsutgifter, språkvask osv.

Kontakt økonomiavdelingen for å få prosjektnummeret som er knyttet til din stilling. Du trenger dette nummeret når du skal gjøre innkjøp i forbindelse med doktorgradsarbeidet. For spørsmål om regelverket rundt økonomiske disposisjoner eller hvor mye du har til rådighet underveis i ph.d.-løpet, kontakt økonomiavdelingen. Innkjøpt utstyr er ikke privat eiendom.

Kandidater med andre typer finansiering må avklare spørsmål om driftsmidler med sin arbeidsgiver/finansiør.

UiS Doctoral Community er en interesseorganisasjon for doktorgradskandidater ved UiS.

UiSDC representerer ph.d.-kandidatene i forskjellige beslutningsorganer og administrative fora.

Les mer om UiS Doctoral Community.

Ph.d.-kandidater kan i tillegg til å bli tatt opp på ph.d.-program søke opptak på nasjonale forskerskoler.

UiS er partner i forskerskolen PROFRES. Les mer om PROFRES på deres hjemmeside.

Avslutning

Hovedveileder har ansvar for å sende et begrunnet forslag til bedømmelseskomité til fakultetet. Forslaget behandles av doktorgradsutvalget.

Hovedveileder skal avklare med de foreslåtte personene hvorvidt de ønsker og har tid til å delta i komiteen, samt innhente nødvendig dokumentasjon, før forslaget fremmes for doktorgradsutvalget.

Forslag til bedømmelseskomité skal inneholde:

  • Begrunnet forslag til bedømmelseskomité på fastsatt skjema
  • CV (med publikasjonsliste) + signert habilitetserklæring fra foreslåtte medlemmer på fastsatt skjema

Ph.d.-administrasjonen orienterer avdelingsleder om forslaget.

Bedømmelseskomiteen skal normalt være oppnevnt før kandidaten leverer sin avhandling. Det kan være tidkrevende å avklare forslag til en bedømmelseskomité og det anbefales at hovedveileder starter arbeidet noen måneder før planlagt innlevering av avhandlingen.

Disputas skal normalt gjennomføres senest 2 måneder etter at komiteens innstilling foreligger. Hovedveileder må i prosessen med å sette sammen forslag til bedømmelseskomité avklare at de foreslåtte medlemmene har anledning til å delta på disputas i det aktuelle tidsrommet.

Sammensetning av komiteen

Komiteen skal bestå av minst tre medlemmer og skal settes sammen slik at

  • forskjellige kjønn er representert
  • minst ett av medlemmene er uten tilknytning til UiS
  • minst ett av medlemmene har hovedstilling ved en utenlandsk institusjon
  • alle medlemmene har doktorgrad eller tilsvarende kompetanse

Forslaget skal begrunnes og vise hvordan komiteen samlet dekker avhandlingens fagfelt.

Habilitet

Alle parter i saken plikter å klargjøre relasjoner til de foreslåtte komitémedlemmer, som kan ha betydning ved vurderingen av habilitet. Dette gjelder både faglige og familiære bånd. Denne plikten påhviler ikke bare kandidaten og potensielle komitémedlemmer, men også veiledere, medveiledere og enhetsleder og evt. prosjektleder eller finansierende instans.

Utfyllende regler for ph.d.-programmet i helse og medisin §7-4, tredje ledd presiserer videre at: 

Komiteens medlemmer skal normalt ikke ha: 

  • Felles publikasjoner, presentasjoner eller annet faglig samarbeid med doktorgradskandidaten, én eller flere av kandidatenes veiledere eller medforfattere de siste 5 år 
  • Felles publikasjoner, presentasjoner eller annet faglig samarbeid med ett eller flere av de øvrige komitémedlemmene de siste 5 år

Før oppnevning kan kandidaten gi merknader til sammensetningen slik at doktorgradsutvalget i sin behandling er best mulig informert om mulig inhabilitet eller andre avgjørende forhold.

Doktorgradsutvalget har det endelige ansvar for å påse at de foreslåtte medlemmene ikke er inhabile eller har for tette relasjoner til noen av partene i avhandlingen.

Komiteens administrator

I forslaget skal det utpekes en administrator blant komiteens medlemmer. Komiteens administrator skal fortrinnsvis være ansatt ved fakultetet. Avdelingslederne kan være behjelpelige med forslag til administratorer dersom hovedveileder ønsker innspill på aktuelle kandidater.

Komiteens administrator har ansvaret for å organisere komiteens arbeid, herunder sørge for at arbeidet kommer raskt i gang og at tidsrammen for komitéarbeidet overholdes. Administratoren skal bidra til å samordne komiteens innstilling om avhandlingen og avklare arbeidsdelingen mellom komitémedlemmene under disputasen. Administratoren skal også sikre at komiteens arbeid skjer i samsvar med både Forskrift for graden philosophiae doctor ved UiS og Veiledning om bedømmelse av norske doktorgrader (pdf).

Fullført opplæringsdel må være godkjent før du leverer avhandling til bedømmelse. Søknad om godkjenning av opplæringsdelen (docx) sendes til healthandmedicine@uis.no. Søknaden behandles fortløpende av prodekan for forskning og innovasjon.

Hovedveileder eller kandidat må gjøre fakultetet oppmerksom på at innlevering er nært forestående, slik at nødvendige forberedelser kan starte.

Prosedyre for innlevering:

  1. Informér ph.d.-administrasjonen om planlagt innleveringstidspunkt
  2. Søk om godkjenning av opplæringsdel (docx) dersom dette ikke er gjort allerede. Søknad sendes healthandmedicine@uis.no.
  3. Kontakt IT-avdelingen for å få hjelp til å sette sammen en ferdig PDF av avhandlingen.  
  4. Ferdigstill medforfattererklæringer (docx) og andre relevante vedlegg
  5. Søknad om å få avhandlingen bedømt (pdf) sendes til healthandmedicine@uis.no. Frist for innsendelse er 10 virkedager før doktorgradsutvalgets neste møtedato.
  6. Behandling i doktorgradsutvalget
  7. Avhandlingen sendes til bedømmelse

Søknad om å få avhandlingen bedømt skal inneholde:

  1. Søknadsskjema om å få avhandlingen bedømt
  2. Dokumentasjon på godkjent opplæringsdel
  3. Avhandlingen i PDF-format
  4. Medforfattererklæringer (ved artikkelbasert avhandling)
  5. Dokumentasjon på nødvendige tillatelser (kan inkluderes i avhandlingens vedlegg)

Tidspunkt for innlevering

Du bør beregne 4-5 måneder innlevering til ønsket dato for disputas. Søknad om bedømmelse behandles av doktorgradsutvalget i det månedlige møtet. Avhandlingen sendes til bedømmelseskomiteen etter at søknad om å få avhandlingen bedømt er godkjent av doktorgradsutvalget.

Kandidat og veiledere kan ikke ha kontakt med bedømmelseskomiteen etter at avhandlingen er levert.

Komiteen får normalt 3 måneders frist til å levere sin innstilling. (I forbindelse med ferier kan fristen forlenges.) Tentativ dato for disputas settes tidligst 4 uker etter innstillingsfristen. Vi pleier å avklare tentativ dato for prøveforelesning og disputas innen kort tid etter at bedømmelseskomiteen har mottatt avhandlingen for vurdering.

Et innlevert arbeid kan ikke trekkes tilbake før det er endelig avgjort om det er verdig til å forsvares for graden. Kandidaten kan etter innlevering søke fakultetet om tillatelse til å rette formelle feil i avhandlingen. Søknaden skal vedlegges en fullstendig oversikt over de feil (errata) som ønskes rettet. Søknad om retting av formelle feil må leveres inn senest fire uker før komiteens frist for avlevering av innstilling og kan bare skje én gang. 

Mal for søknad om retting av formelle feil fås tilsendt ved forespørsel.

Søknad rettes til healthandmedicine@uis.no.

Bedømmelseskomiteen skal innen angitt frist avgi sin innstilling om hvorvidt arbeidet er verdig til å forsvares for graden.

Innstillingen kan ha 3 utfall:

  • Avhandlingen er verdig til å forsvares for graden ph.d.
  • Anbefaling om mindre omarbeiding
  • Avhandlingen er ikke verdig til å forsvares for graden ph.d.

Innstilling og eventuelle dissenser skal begrunnes. Ved anbefaling om mindre omarbeiding før endelig innstilling skal komiteen gi en konkret oversikt i skriftlig form over hva kandidaten må omarbeide.

Bedømmelseskomiteens innstilling oversendes fakultetet som forelegger denne for kandidaten. Kandidaten gis en frist på ti arbeidsdager til å fremme skriftlige merknader til innstillingen. Hvis kandidaten ikke ønsker å fremme merknader, skal fakultetet snarest underrettes skriftlig om dette.

På bakgrunn av innstilling og eventuelle merknader fra kandidaten fatter fakultetet vedtak om hvorvidt avhandlingen er verdig til å forsvares for graden, om det anbefales mindre omarbeiding eller om avhandlingen underkjennes.

Ved mindre omarbeiding gis en frist for slik omarbeiding som normalt ikke skal være lengre enn tre måneder. Det fastsettes også en ny frist for oversendelse av komiteens endelige innstilling.

Etter at avhandlingen er godkjent og dato for disputas avklart ber vi deg fylle ut et skjema med et kort populærvitenskapelig sammendrag som vi kan bruke for å lage en omtale av disputasen og avhandlingen på nettsidene våre.

Skjema for kort populærvitenskapelig sammendrag

Doktorgraden tildeles på grunnlag av:

  • godkjent vitenskapelig avhandling og et tilfredsstillende forsvar i en offentlig disputas
  • godkjent gjennomføring av opplæringsdelen
  • godkjent prøveforelesning over oppgitt emne

En bedømmelseskomité vurderer om din avhandling er tilfredsstillende for offentlig forsvar. Når avhandlingen har blitt godkjent, fastsettes endelig dato for prøveforelesning og disputas. Prøveforelesning og disputas avholdes normalt samme dag.

Prøveforelesning og disputas skal skje på avhandlingsspråket med mindre fakultetet godkjenner et annet språk.

Prøveforelesningen varer omtrent 45 minutter, og må være godkjent før du kan forsvare avhandlingen. Hensikten er å prøve din evne til å tilegne seg kunnskaper utover avhandlingens tema og evnen til å formidle disse i en forelesningssituasjon. Emne for prøveforelesning kunngjøres ti arbeidsdager før forelesningen.

Disputasen arrangeres senere samme dag, og varer omtrent 3 timer. Du skal gi en kort presentasjon av ditt forskningsarbeid (20 minutter), og deretter følger en opposisjon i form av en akademisk diskusjon mellom deg og de to opponentene i bedømmelseskomiteen. Du kan også få spørsmål fra publikum. Etter opposisjonen samles komitéen og gir en anbefaling om hvorvidt disputasen skal godkjennes eller ei.

[Prosedyrer for disputasens gang ved Det helsevitenskapelige fakultet]

Som hovedprinsipp skal disputaser gjennomføres fysisk ved UiS.

Det kan åpnes for at disputas gjennomføres ved en annen akademisk institusjon dersom det foreligger særskilt tungtveiende grunner for dette. Søknad om å gjennomføre disputas ved en annen akademisk institusjon behandles av dekan, prodekan for forskning og innovasjon og fakultetsdirektør. Søknad skal foreligge før behandling av forslag til bedømmelseskomité i doktorgradsutvalget. Ta kontakt med healthandmedicine@uis.no for mer informasjon om søknad og retningslinjer.

Det er tradisjon at kandidaten inviterer familie og venner, veiledere, bedømmelseskomiteen, disputasleder og avdelingsleder til doktorgradsmiddag i etterkant av gjennomført disputas. Det er kandidaten som er vertskap for denne festen.

Etter fullført og godkjent disputas blir kandidaten formelt kreert philosophiae doctor av rektor ved Universitetet i Stavanger. Du vil motta et digitalt dokument med dette vedtaket per e-post.

Vitnemålet utdeles på UiS sin årsfest i begynnelsen av oktober. Dette er en høytidelig og feststemt seremoni hvor alle som har fullført sine doktorgrader ved UiS det siste året mottar sine vitnemål. Venner og familie er velkommen til å delta. Invitasjon og påmelding til årsfesten sendes til din registrerte e-post.

Kommende disputaser

Diputaser innen helse og medisin

Pleiepersonell sitt møte med døden i fleirkulturelle arbeidsfellesskap på sjukeheim

Anne Kristine Ådland har forska på korleis pleiepersonell i sjukeheim opplever og handterer møtet med døden. Studien kas...

Effektiv bruk av videokonsultasjoner krever økt trygghet blant helsepersonell

Joanna Barbara Baluszek har forsket på hvordan helsepersonells selvtillit påvirker deres bruk av videokonsultasjoner i s...

Utvikling av verktøy for ikkje-tekniske ferdigheiter for operasjonssjukepleiarar

Irene Sirevåg har forska på operasjonssjukepleiarars ikkje-tekniske ferdigheiter. Desse ferdigheitene er avgjerande for ...

Tilpasningsevne i sykehusteam

Birte Fagerdal har forsket på resiliente helsetjenester, nærmere bestemt hvordan sykehusteam samarbeider for å få gjort ...

Menn bør få bedre informasjon når de utredes for prostatakreft

Mange pasienter mottar ikke tilfredsstillende informasjon fra helsepersonell under utredning for prostatakreft. Det vise...

Sjukepleiarar som realiserer seg, blir verande i jobben

Det er meldt om stor mangel på sjukepleiarar. Linda Horne Mæland har forska på norske helsesjukepleiarar for å forstå me...

Disputaser ved UiS 2024

Her finner du en oversikt over kommende disputaser og alle doktorgradene som er gjennomført ved UiS i 2024.

Hvordan lykkes med rask respons i sykehus?

Rask respons er avgjørende når en pasients tilstand forverrer seg. Men hva kan man gjøre når systemer som skal sikre det...

Har forsket på rekonvalesens etter kreft hos eldre

Kristina Sundt Eriksen har forska på kva for nokre psykososiale og fysiske faktorar som er viktige for rekonvalesens når...

Klinisk observasjon av eldre pasientar i heimetenesta

I heimetenesta er systematisk observasjon av pasientar mangelfull og det er lite kunnskap om korleis helsepersonell oppd...

Trening kan forebygge demens

Kan måling av volumet i en kjevemuskel bidra til at færre blir demente? Det har Miguel Germán Borda forsket på.

Hvordan redusere bruken av tvang i psykisk helsevern

Bruken av tvang i psykisk helseverntjeneste er omdiskutert. Spesialist i psykiatri Kjetil Hustoft har forsket på hvordan...

Gode resultater etter bruk av simulering kombinert med praksis

Førsteårsstudenter i sykepleie opplevde økt kunnskap, selvtillit og mestring etter å ha kombinert simuleringstrening med...

Disputaser og doktorgrader ved UiS 2023

Her finner du en oversikt over alle disputasene som er gjennomført ved UiS i 2023.

Disputas om selvmordsrisiko og psykosesymptomer

Pasienter som har psykosesymptomer i en depresjon, har klart større risiko for selvmord enn pasienter uten slike symptom...

Disputas om teamarbeid og pasientsikkerhet i sykehus

Oddveig Reiersdal Aaberg har forsket på interprofesjonelt teamarbeid og pasientsikkerhetskultur i sykehusavdelinger.

Utviklet lederguide for kvalitets- og sikkerhetsarbeid

Terese Johannessen har i sitt doktorgradsarbeid vært med å utvikle en lederguide som gjennom tre steg støtter lederne i ...

Disputaser ved UiS 2022

Her finner du en oversikt over alle disputaser som er gjennomført ved UiS i 2022.

Disputas om bekkensmerter ved graviditet

Kiropraktor Stefan Malmqvist disputerte for ph.d.-graden i helse og medisin ved Universitetet i Stavanger 6. desember 20...

Disputas om pustehjelp til nyfødte

Å måle CO2 i utpustluft hos nyfødte som trenger pustehjelp ved fødsel, kan tidlig i forløpet vise om gjenopplivingen er ...