Er du lærer, og vil lære å skape gode kunst- og designprosesser i skolen? Eller er du bare nysgjerrig på ulike teknikker, materialer og uttrykksformer? Årsstudiet i kunst og håndverk lar deg utforske din egen kreativitet med støtte og veiledning fra engasjerte forelesere.
1 år / 2 semestre
60
10
2024: 51 / 39,5 (ORD / førstegang)
15. april via Samordna opptak
Om studiet
- Utvikle og utforsk kreativiteten din. Studiet har praktisk arbeid med form, farge og visuell kommunikasjon.
- Eksperimenter med analoge og digitale verktøy, teknikker og materialer. Du blir kjent med både to- og tredimensjonale materialer som tegning, maling, tre, leire, gips, tekstil, trykk, foto, animasjon og print.
- Bruk de store og velutstyrte verkstedene våre. På verkstedene får du veiledning og tilgang til materialer, redskaper og maskiner – alt du trenger til gode kunst- og designprosesser!
- Lær om kunst-, arkitektur- og designhistorie knyttet til kunst- og kulturforståelse, slik at du kan skape gode kunst- og designprosesser i grunnskolen.
- Varierte eksamensformer, der du prøver ut ulike uttrykksformer i kunst, design og håndverksverdenen.
Foreleserne er lidenskapelige og opptatt av å vise oss et mangfold av kunstformer and uttrykk. Det skinner gjennom i oppgavene, og hvordan de møtte oss studenter med åpenhet og entusiasme.
Hva kan du bli?
Et år jeg aldri kommer til å angre på. Det utvidet horisonten min og oppfordret meg til å skape og tenke selv uten noen restriksjoner på kreativitet. Med støtte av dyktige lærere som alltid pushet meg, noe jeg har tatt med meg videre i mine studier i "Model Making" i England.
Årsstudiet er rettet mot pedagogisk arbeid i skolen. Det er også et videreutdanningstilbud for lærere i grunnskolen.
Studiet passer deg som er lærer eller for deg som ønsker å fordype deg i et visuelt kunstfag hvor praktisk estetisk arbeid i ulike materialer står sentralt, kombinert med kunsthistorie og fagdidaktikk.
Etter utdanningen kan du jobbe som kunst-og håndverkslærer i skolen, hvis du også har en lærerutdanning.
Videre utdanning
Studiet kan bli en del av en bachelor- eller mastergrad. Du kan også velge å gå videre på kunststudier, eller arbeide med kunst på andre måter.
Studiet kan være en del av en fri bachelor eller danne grunnlag for videre studier innen faget kunst og håndverk; bachelor eller mastergrad.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Etter fullført studium skal studenten kunne:
- gjennomføre undervisning i faget, med utgangspunktet i egne praktiske, teoretiske og fagdidaktiske erfaringer med emner:
1. Kunst kultur og natur
2. Bilde og visuell kommunikasjon
3. Skulptur / tema og prosjektarbeid
4. Design og bruksform
5. Arkitektur
6. Forskning og utviklingsarbeid
- innlemme faget i tverrfaglige sammenhenger
- gi metodisk veiledning
- gi konstruktive vurderinger
- følge opp og videreutvikle elevenes individuelle / gruppe prestasjoner
- benytte seg av moderne undervisningsmetoder og redskap
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
Kunst og håndverk 1; Analoge og digitale kunst - og designprosesser
Første år, semester 1
Kunst og håndverk 1; Analoge og digitale kunst - og designprosesser (ÅKH102)
Studiepoeng: 30
-
Kunst og håndverk 2, emne 1: Bærekraftig design og håndverk
Første år, semester 2
Kunst og håndverk 2, emne 1: Bærekraftig design og håndverk (ÅKH105)
Studiepoeng: 15
-
Kunst og håndverk 2, emne 2; Forsknings- og utviklingsarbeid
Første år, semester 2
Kunst og håndverk 2, emne 2; Forsknings- og utviklingsarbeid (ÅKH106)
Studiepoeng: 15
-
Jeg vil sterkt anbefale dette studiet til andre, om det skulle være kommende lærere eller andre som ønsker seg noen kreative studiepoeng. Du må være forberedt på en spennende, lærerik og ikke minst gøy studiehverdag som vekker kreativiteten og legger til rette for utprøving av egne ideer.
Spørsmål om søknad og opptak?
Kontakt oss
Spørsmål og svar
Få svar på noen av de vanligste spørsmålene om årsstudiet i kunst og håndverk ved UiS.
Er det mye teori?
Det sentrale i faget kunst og håndverk er praktisk estetisk arbeid innen ulike materialer. Studiet består først og fremst av eget skapende arbeid på ulike verksted. Teorien er knyttet opp mot studentenes skapende arbeid og handler om kunst- og kulturforståelse og hvordan vi kan tilrettelegge for kunst- og designprosesser i grunnskolen.
Må jeg kunne tegne for å gå på dette studiet?
Du trenger ikke være knall god å tegne for å begynne på dette studiet. Studiet er svært pedagogisk oppbygd for å styrke studentens selvtillit og gi hver enkel student innsikt i tegneteknikker. Etter undervisningen i tegning vil du som gruer deg til å tegne være overbevist om at akkurat du kan tegne og være stolt over egen prestasjon. Tegning er kun en liten del av studiet. I faget vil du lære om mange håndverksteknikker i to- og tredimensjonale materialer.
Hva slags materialer og teknikker får vi jobbe med?
Du får jobbe med tegning, form, farge, tre, tekstil, leire, gips og ulike digitale to- og tredimensjonale materialer.
Hvordan er eksamen?
Vi har ulike eksamensformer. Teorieksamen består av både individuell hjemmeeksamen og gruppeeksamen med fokus på fagdidaktikk og kulturforståelse. 60 % av karakteren i faget baserer seg på praktisk estetisk eksamen hvor du lager en utstilling av dine kunst- og designprodukt og prosesser.
Kan jeg ha full jobb ved siden av studiet?
Nei, det kan du ikke! Studiet i kunst og håndverk er et fulltidsstudium som krever at du er tilstede i undervisningen på ulike verksted. På verkstedene vil du få veiledning på dine kunst- og designprosesser og tilgang på materialer, redskaper og ulike maskiner.
«Tiden min på kunst og håndverkstudiet var utrolig givende, spennende og utfordrende. Det var en herlig avbrekk for meg som kom rett ut av videregående og en mulighet til å bli kjent med nye mennesker og utfolde meg mer kunstnerisk. En blir ivaretatt og utvikler seg utrolig på et år!» .
Undervisere ved studiet
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk
Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk