Operasjonssykepleie – master 2 år

Utdanningen i operasjonssykepleie har som mål å utdanne reflekterte og velkvalifiserte operasjonssykepleiere som har handlingskompetanse til å ivareta pasientens og pårørendes behov ved planlagt eller akutt kirurgisk inngrep.

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

2 år, heltid

Studiepoeng

120 / 90

Undervisningsspråk

Norsk

Antall studieplasser

18

Studiestart

August hvert år

Søknadsfrist

5. februar via Søknadsweb

Foto: Elisabeth Tønnessen.

Om studiet

Jeg valgte operasjonssykepleie fordi jeg hadde erfaring fra kirurgisk sengepost og syns at kirurgi er interessant. Det virket spennende med «det lukkede området» som operasjonsavdelingen er, og at man får konsentrere seg om en pasient om gangen

Birgit Helene Thorup , tidligere student i operasjonssykepleie

Hva kan du bli?

Jeg jobber som operasjonssykepleier på Stavanger universitetssjukehus

Praksisstudier

Studiet innebærer totalt 30 uker praksisstudier fordelt på fire perioder i løpet av utdanningen.

Praksisstudiene gjennomføres primært ved operasjonsavdelingen ved Stavanger Universitetssjukehus. I løpet av praksisperiodene skal studentene innom de ulike fagspesifikke seksjonene innen kirurgi, sterilsentralen, dagkirurgisk avdeling og traumemottak. 

Organisering

Praksisperiodene fordeles slik:

  • 1. studieår: 8 uker i 1. semester og 7 uker i 2. semester 
  • 2. studieår: 8 uker i 3. semester og 7 uker i 4. semester 

Det er også mulig å gjennomføre deler av praksisstudiene hos en av våre samarbeidspartnere i utlandet i løpet av 3. semester.

Samtlige praksisperioder er veiledet. Det vil si at man får oppfølging av veiledere både fra praksisfeltet og UiS. I praksisperiodene integreres teoretisk og praktisk forståelse gjennom arbeidskrav, refleksjonsgrupper og selvevaluering av oppnådde læringsutbytter.

Mer om praksis i helseutdanningene.  

Ofte stilte spørsmål

Få svar på flere ofte stilte spørsmål. Ta gjerne kontakt med oss hvis du fortsatt lurer på noe.

Hvilke finansieringsordninger finnes det for dette studiet?

Flere sykehus tilbyr såkalte «Utdanningsstillinger». Ta kontakt med ditt lokale sykehus for mer informasjon. Studiet er godkjent i Lånekassen for lån og stipend. Flere fagforeninger har også stipendordninger.

Kan jeg få godkjent tidligere beståtte emner?

Dersom du har bestått emner som samsvarer med emner i dagens studieplan, kan du søke om godkjenning av emner/innpass. Du registrerer søknad om godkjenning av emner ved studiestart.

Les mer om søknadsprosessen.

Når må jeg velge master- eller videreutdanning?

Du bestemmer deg for master- eller videreutdanning i forkant av 3. semester. Dersom du velger å fullføre studiet med en videreutdanning gjennomføres 3. og 4. semester på deltid (20 studiepoeng på høstsemesteret og 10 studiepoeng på vårsemesteret).

Hvordan er studieprogrammet organisert?

Studiet kombinerer teoretisk undervisning med praksis under hele studiet for å utvikle selvstendige operasjonssykepleiere. Det vektlegges kunnskap og ferdigheter som skal bidra til videreutvikling av eget fagområde og tverrfaglig samarbeid i team.

Teoriske studier består av forelesning på campus, digital undervisning, arbeid med studiespørsmål, studentaktiv undervisning med gruppearbeid og framlegg. Det vektlegges stor grad av selvstudie og aktiv deltagelse. I tillegg anvendes praksisnær undervisning med ferdighetstrening og simulering

Opptakskrav

Bachelor i sykepleie (eller tilsvarende grunnutdanning i sykepleie), norsk autorisasjon som sykepleier og minimum ett år fulltidspraksis som sykepleie overfor pasienter etter endt utdanning.

For fullstendig oversikt over opptaksreglene til studiet vises det til Utfyllende regler til master i spesialsykepleie (pdf).

Politiattest
Dette studiet har krav om politiattest. Politiattest søkes gjennom Studentweb etter du har takket ja til studieplass og fått studierett på studieprogrammet. Følg instruksjonene i Studentweb. Attesten kan ikke være eldre enn tre måneder når den blir registrert ved UiS.

For et yrke! Ingen dager er like, og det er et yrke en aldri blir ferdig utlært i. En får utvikle seg som person, lærer stadig nye ting og får oppleve spennende inngrep! Og en får være en del av et team for å bidra til at pasientene får et trygt kirurgisk forløp.

Birgit og Kristine , tidligere studenter i operasjonssykepleie

Liknende utdanninger

Livet som student i Stavanger

Kontakt oss

Avdelingsleder
51834147
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for omsorg og etikk