Som sykepleier jobber du med mennesker som har behov for helsehjelp. Utdanningen gir deg kunnskapen og de praktiske ferdighetene du trenger for et viktig og meningsfullt yrke i helsetjenesten.
3 år, heltid
180
315
Parasjuk - linjeforeningen for sykepleier- og paramedisinstudenter NSF Student lokallag
Ja, du er i praksis halvparten av studietiden
2024: Alle kvalifiserte søkere fikk tilbud om studieplass
15. april 2025 via Samordna opptak
![Sykepleierstudenter øver på praktiske ferdigheter](/sites/default/files/styles/large/public/2024-11/Sykepleierstudenter%20i%20lab.jpg?itok=lxleUOb4)
Om studiet
- Gjør en forskjell for andre: En sykepleier møter mennesker i alle aldre som trenger helsehjelp. Som sykepleier må du lære å kommunisere og samhandle med pasienter og pårørende med ulik bakgrunn.
- Halvparten av studietiden din er i praksis: Sykepleiekompetanse utvikles i samspillet mellom teori og praksis. Du vil være i praksis på sykehjem, i hjemmetjenesten og innen psykisk helse. I tillegg vil du få praksis på et helt nytt, høyteknologisk sykehus rett ved campus.
- Kombiner teori med praktiske ferdigheter: Du har forelesninger, gruppearbeid og selvstudium, samt simulering og ferdighetstrening i sykepleielaboratoriene. Du lærer om sykepleievitenskap, naturvitenskap (anatomi, fysiologi, sykdomslære) og samfunnsvitenskap (pedagogikk, psykologi, jus).
- Bruker digitale verktøy: Du får blant annet tilgang til over 60 prosedyrefilmer, appen DigiSim til bruk i ferdighetstrening, podkaster, digital ressurs i anatomi og fysiologi og spill i legemiddelregning.
Jeg hadde ikke jobbet i helsevesenet før. Måten jeg ble tatt imot i praksis ga meg en veldig god første opplevelse av sykepleieryrket!
Hva kan du bli?
Med autorisasjon som sykepleier kan du blant annet jobbe:
- på sykehus
- på sykehjem og i bo- og rehabiliteringssentre
- i hjemmesykepleie
- innen psykisk helsevern og i bedriftshelsetjenester
- med rådgivningstjenester og i forsvaret
- i utlandet, for eksempel i en hjelpeorganisasjon
På sykehus jobber sykepleiere på alle avdelinger, for eksempel på akuttmottak, poliklinikker og kirurgiske og medisinske avdelinger. Sykepleiere har hovedansvaret innenfor helsetjenesten i kommunene og leder sykehjem og hjemmesykepleien.
Videre utdanning
Noen sykepleiere velger etter hvert å ta en mastergrad eller videreutdanning og spesialisere seg. Bachelorgraden i sykepleie kvalifiserer blant annet til:
- Master i jordmorfag
- Master i anestesi-, intensiv-, operasjon- og kreftsykepleie
- Master i rus- og psykisk helsearbeid
- Master i helsevitenskap
- Master i helsesykepleie
Traineeprogrammet gir innblikk i ulike avdelinger på sykehuset. I stillingen vil jeg over to år rullere på sengeposter innen ulike fagfelt som medisin, kirurgi, psykiatri og akuttmottak.
Praksisstudier
Samhandling med pasienter og pårørende er sentralt i sykepleierutdanningen. Derfor er du som sykepleierstudent i praksis halvparten av studietiden din.
Det har vært utrolig spennende å være i praksis. Det har gitt meg et godt innblikk i hva det vil si å være sykepleier og hvor varierte dagene faktisk kan være.
Seks praksisperioder totalt
I løpet av praksisperiodene får du erfaring med hvordan det er å arbeide som sykepleier i ulike deler av helsetjenesten. Totalt gjennomfører du seks perioder med kliniske praksisstudier i løpet av utdanningsløpet.
Geografisk plassering av praksis
Disse praksisperiodene vil finne sted både innenfor spesialist- og kommunehelsetjenesten i Rogaland. Vi har avtaler med praksissteder som spenner seg geografisk fra Egersund til Rennesøy og Strand. Noen vil også kunne få praksis i andre omkringliggende kommuner.
Det er viktig å merke seg at du må være forberedt på å gjennomføre praksisstudier ved ulike institusjoner og i kommuner utenfor Stavanger, og følge praksisstedets arbeidstid.
Organisering
I løpet av studietiden vil du ha praksis innenfor sentrale faglige områder for å ruste deg godt for yrkeslivet som sykepleier.
- På første studieår gjennomfører du på vårsemesteret 8 ukers praksis på sykehjem eller i omsorgsbolig i 2. semester.
- På 2. og 3. studieår blir du delt inn i ulike praksisløp og gjennomfører 9 uker praksis hvert semester innenfor følgende områder: medisinsk praksis, psykisk helsearbeid, kirurgisk praksis og kommunehelsetjenesten.
- 6. semester avsluttes med 6 uker spesielt rettet mot å fremme ansvar, samarbeid og selvstendig funksjon i sykepleieutøvelsen.
- Du kan også ta en praksisperiode hos en av våre partnere i utlandet.
- All praksisopplæring i utdanningen er obligatorisk, veiledet og vurdert. Gjennom praksisperioden får du oppfølging av en praksisveileder på praksisstedet og lærer fra Universitetet i Stavanger.
Spørsmål om søking og opptak?
Slik søker du opptak (samordnaopptak.no).
På UiS kan du også søke på grunnlag av realkompetanse.
Kontakt oss
Derfor bør du søke
Å være sykepleier gir deg et hav av muligheter og du kan velge i mange spennende jobber! Du kan ta ulike master- og videreutdanninger, eller reise utenlands på oppdrag med Leger uten grenser, forsvaret eller andre organisasjoner.
Liknende utdanninger
Livet som student i Stavanger
Kontakt oss
Avdeling for kvalitet og helseteknologi