Alt om eksamen
Hva skjer hvis jeg blir syk på eksamen? Kan jeg bruke ChatGPT, og hvordan melder jeg meg egentlig opp på eksamen? Finn alt du trenger å vite om eksamen som student ved Universitetet i Stavanger.
Hvordan gjennomføres digital eksamen?
Eksamensplan
Hvor finner jeg dato, sted og annen praktisk informasjon om eksamen?
Eksamensdato og annen viktig informasjon som eksamenslokale, kandidatnummer og dine eventuelle spesialtilpasninger finner du på Studentweb.
Eksamensdatoer vil bli publisert på Studentweb innen:
- Ordinær eksamen for vårsemesteret: 15. desember.
- Ordinær eksamen for høstsemesteret: 15. juli.
- Ny og utsatt eksamen (konteeksamen) for vårsemesteret: 31. juli.
- Ny og utsatt eksamen (konteeksamen) for høstsemesteret: 31. januar.
Vær oppmerksom på at UiS har lov til å endre eksamensdato frem til 3 uker før eksamen avvikles, og at studenter selv er ansvarlige for å holde seg oppdatert. Sjekk derfor Studentweb jevnlig for oppdateringer.
Eksamen for studenter ved campus Bjergsted: For Fakultet for utøvende kunstfag blir alle utøvende eksamener kunngjort i TimeEdit.
Fravær, trekk og sykdom
Hva skjer om jeg blir syk på eksamen, eller må trekke meg av en annen grunn?
Tilrettelegging av eksamen
Hvis du har et dokumentert behov for tilrettelegging, kan du søke om individuelt tilrettelagt eksamen.
Obligatoriske arbeidskrav
Hva er obligatoriske arbeidskrav? hva med fravær?
Mange emner har obligatoriske arbeidskrav som for eksempel innleveringer, laboratorieøvinger, prøver, undervisning og praksis. Dette fremkommer i emnebeskrivelsen.
Blir du forhindret fra å møte til obligatorisk undervisning eller annen obligatorisk aktivitet grunnet sykdom eller andre gyldige grunner kan du søke om gyldig fravær, jfr. forskrift om studier og eksamen ved UiS § 3-8. Dette må i så fall søkes om i Digital studentekspedisjon innen 5 hverdager etter den aktuelle prøvingen.
Du må levere dokumentasjon når du søker gyldig fravær ved obligatoriske aktiviteter. Eksempler på situasjoner som kan gi gyldig fravær er:
• Sykdom (eller sykdom hos noen du har omsorgsansvar for)
• Fødsel
• Dødsfall i nær familie
• Andre tvingende fraværsgrunner utenfor din kontroll
Andre tvingende fraværsgrunner som er utenfor din kontroll kan for eksempel være militærtjeneste, politisk representasjon og idrettssamlinger på høyt nivå. En annen fraværsgrunn er for studenter som må delta i nødvendige møter i kraft av deres tillitsverv i vedtatte råd og utvalg ved UiS tilknyttet kvalitetssystemet og/eller kollegiale organ som tildeles beslutningsmyndighet, jfr. universitets- og høyskoleloven § 4-4 1.ledd.
Kolliderende obligatoriske aktiviteter på tvers av ordinært studieløp er ikke gyldig grunn for fravær el. Jobb, nervøsitet, søvnløshet, ferie og reiser eller tilsvarende er ikke grunn til gyldig fravær.
Se hva som regnes som gyldig fravær (pdf)
Kandidater som ikke oppfyller de fastsatte arbeidskrav blir nektet adgang til prøving, med mindre det skyldes gyldig fravær (pdf) og dekan avgjør at adgang likevel er faglig forsvarlig.
Skoleeksamen
Hvordan gjennomføres en skoleeksamen?
En skoleeksamen gjennomføres fysisk på campus, enten som en digital eksamen i Inspera eller ved hjelp av penn og papir. Møt frem på eksamensdagen senest 30 minutter før eksamensstart. Eksamenslokalene åpner kl. 08:30. Husk å ta med gyldig fysisk legitimasjon med bilde og sjekk på forhånd hvilke hjelpemidler som eventuelt er tillatt.
Hjemmeeksamen
Hvordan gjennomføres og leveres en hjemmeeksamen?
Hjemmeeksamen leveres som regel i Inspera eller Canvas. Safe Exam Browser brukes ikke på hjemmeeksamen, men det er viktig at du på forhånd kobler deg til et stabilt nettverk og sjekker at alt fungerer.
Muntlig eksamen
Hvordan gjennomføres en muntlig eksamen?
Her finner du retningslinjer for gjennomføring av muntlig eksamen, samt rettigheter og plikter ved digital muntlig eksamen.
Begrunnelse for karaktersetting og klagemuligheter
Hvis du lurer på hvorfor du fikk den karakteren du fikk, kan du be om en begrunnelse. Du har også anledning til å klage på karakteren eller andre feil du mener har skjedd i forbindelse med eksamensgjennomføring.
Bruk av KI-verktøy (skriveroboter som ChatGPT og Copilot)
Bruk av skriveroboter (som ChatGPT og Microsoft Copilot) ved oppgaveskriving og eksamen.
Hva må jeg vite?
KI-verktøy kan støtte læringen din når du bruker dem på en god måte. Dette betyr at du kan få hjelp til idémyldring og skrivestøtte, men KI-verktøy kan ikke erstatte egen tenkning og skriving. Du kan gå glipp av verdifull læring hvis du lar KI-verktøy overta dine oppgaver og din utvikling som student. I tillegg bør du ha faglig innsikt og oversikt over pensum for å få et godt utbytte ved bruk av for eksempel skriveroboter. Oversikt over tema hjelper deg å lage gode spørsmål (prompts) og å kritisk vurdere forslagene du får fra for eksempel ChatGPT eller Microsoft Copilot.
Selvstendig arbeid
Alle oppgavene du skriver ved UiS skal være ditt eget, selvstendige arbeid og et resultat av din læring og arbeidsinnsats. Oppgaven du leverer inn skal gjenspeile dine faglige, akademiske og språklige ferdigheter. Derfor kan du ikke kopiere inn tekst fra skriveroboter. Det er du som er ansvarlig for den endelige teksten som leveres inn til sensur.
Generert tekst er ikke en vitenskapelig kilde
I akademiske tekster er det viktig å bruke etterprøvbare og vitenskapelige kilder som viser hva du bygger kunnskapen din på. Faglige argumenter og påstander skal kunne etterprøves.Det betyr at sensoren kan finne tilbake til kildene du har brukt i oppgaven din med hjelp av kildehenvisningene i teksten din.
Tekst skrevet av skriveroboter er ikke en informasjonskilde på lik linje med for eksempel pensumlitteratur og forskningsartikler, fordi teksten som produseres ikke er en etterprøvbar og vitenskapelig kilde. Hovedproblemet med tekst produsert av en skriverobot er at den ikke er gjenfinnbar, at man ikke vet hvilket kildemateriale som er benyttet og hvor teksten stammer fra. Det er ingen som kvalitetssikrer tekstene som produseres. Det betyr at skriveroboten kan gi feil og biased informasjon og oppgi kilder som verken er troverdige eller riktige. Når du leser eller jobber med tekst fra skriveroboter, må du derfor være kildekritisk. Du kan lese mer om hvordan man er kildekritisk i Kildekompasset.
Hvis du på en eksamen eller oppgave har fått i oppdrag å bruke tekst eller lignende generert av skriveroboter, må du henvise til boten slik som du henviser til alle andre kilder. Beskriv i tillegg hvordan du har brukt skriveroboten og legg ved chatloggen. Bruk Kildekompasset for å se hvordan du refererer til en skriverobot når du bruker APA-stilen.
Hvordan bruke skriveroboter som læringsstøtte under oppgaveskriving/eksamen
Skriveroboter som ChatGPT og Microsoft Copilot er lovlige hjelpemidler ved oppgaver og eksamener der alle hjelpemidler er tillatt og ikke annet er oppgitt. Disse kan være nyttige hjelpemidler, men du skal likevel følge reglene for akademisk skriving og kildebruk. Ta kontakt med emneansvarlig hvis du er i tvil om hva som gjelder for emnet ditt.
Hvis du leverer inn tekst, utregninger m.m. som er direkte kopiert fra en skriverobot, blir dette ansett som å presentere andres arbeid som sitt eget, og dermed fusk. Det skal være tydelig hva som er dine ideer og hva som er andre sine.
Fusk/juks og plagiat
Hva er fusk og plagiat? Hvilke konsekvenser har det å jukse på eksamen?
Mange studenter er usikre på hvilke regler som gjelder ved eksamen, og vet kanskje ikke at brudd på disse reglene kan få store konsekvenser for den enkelte students studierett og videre studieløp. Alle studenter ved UiS har plikt til å sette seg inn i regler for eksamen, samtidig som UiS plikter å informere godt om disse reglene og sørge for at studentene har tilgjengelig den informasjon man trenger for å gjennomføre eksamen på en korrekt måte.
Eksamensrelaterte kurs
Drop-In: Klargjør din PC til digital skoleeksamen
Tor. 21.11.2024
14:15-16:00
Drop-in veiledning for bachelorstudenter innen helsefag
Tor. 28.11.2024
10:00-11:00
Kontakt og verktøy
Har du spørsmål om eksamen som du ikke finner svar på?