Hvorfor snakker og kommuniserer vi annerledes nå enn for hundre år siden? Hvordan skiller samtidslitteraturen seg fra tidligere tiders litteratur – og hva er felles? Hvis dette er spørsmål du ønsker svar på, er årsstudium i nordisk språk og litteratur noe for deg.
1 år / 2 semestre
60
20
2024: Alle kvalifiserte søkere fikk tilbud om studieplass
15. april via Samordna opptak.
Om studiet
- Utforsk språk og litteratur: Lær å analysere ulike sjangere, forstå språklig oppbygging og oppdag hvordan språk og tekst har utviklet seg gjennom historien.
- Les skjønnlitteratur som pensum, og lær å analysere og tolke det du leser på helt nye og spennende måter gjennom forskjellige analysemetoder.
- Få en grundig innføring i språkstruktur og språklig variasjon – ferdigheter som er viktige i jobber innen språk, kommunikasjon og formidling.
- Du har to emner hvert semester. Hvert emne har opp til seks undervisningstimer i uken.
- Gir studiet mersmak? Du har de samme emnene på årsstudiet som på det første året av bachelor i nordisk språk og litteratur. Det betyr at du kan søke deg videre til andre året på bacheloren etter fullført årsstudium. Årsstudiet kan også bygges inn i andre studieprogrammer.
Eg likte at faglærarane tok omsyn til kvar enkelt, og at vi hadde variert undervisning. Førelesarane var flinke, og veldig tilgjengelege. Vi opplevde å bli tatt godt i mot som språkstudentar!
Hva kan du bli?
Årsstudiet i nordisk språk og litteratur kvalifiserer ikke alene til bestemte yrker, men sammen med annen utdanning eller yrkeserfaring er studiet nyttig i mange forskjellige type jobber hvor språkkunnskaper er nødvendige.
Studiet er relevant for næringsliv, reiseliv, kulturbransjen og innenfor arbeid med kommunikasjon og PR, media og forlagsvirksomhet.
Et årsstudium er et godt alternativ for deg som ikke vil ta en hel bachelorgrad. Det passer også godt hvis du vil bygge det inn i en uavsluttet utdanning.
Videre utdanning
Årsstudiet i nordisk språk og litteratur kan bygges inn i andre studieprogrammer. Du kan studere videre og bygge ut til en bachelor i nordisk språk og litteratur.
Vil du undervise?
Sammen med praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) gir årsstudiet undervisningskompetanse i norsk på ungdomstrinnet i grunnskolen og videregående skole. Merk at det kreves mastergrad for å søke opptak til PPU.
Jeg valgte nordisk bachelor for å komme nærmere drømmen min om en jobb i forlagsbransjen
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Kunnskap
Etter å ha fullført studiet skal studenten:
- ha god kunnskap om det norske språksystemet, norsk språkbruk og norske dialekter
- ha god kunnskap om norsk språkhistorie og sentrale utviklingstrekk for norsk og nordisk språk
- kjenne til ulike språkkulturer i Norden og ha kjennskap til viktige likheter og forskjeller mellom de fem nordiske språkene
- ha god oversikt over nordisk skjønnlitteratur med eksempler fra norrøn tid til samtiden
- ha god kunnskap om ulike litterære sjangre, samt kjenne til teori- og metodediskusjoner
Ferdighet
Etter å ha fullført studiet skal studenten:
- beherske både bokmål og nynorsk
- kunne analysere og drøfte språklige og litterære problemstillinger
- ha god tekstanalytisk kompetanse og kunne skrive skildrende, resonnerende og argumenterende tekster om nordisk språk og litteratur
- kunne anvende litteraturteori og litteraturvitenskapelige metoder til å analysere ulike litterære sjangre
Generell kompetanse
Etter å ha fullført studiet skal studenten:
- kunne formidle sentralt fagstoff og anvende sine kunnskaper og ferdigheter i relevant arbeid
- ha tilegnet seg analytisk og kritisk tenkning og forståelse som er overførbart til andre felt
- kunne bygge på sin kunnskap i videre utdanning eller i yrkeslivet
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
Språkstruktur og språkbruk
Første år, semester 1
-
Tekst og tolkning: litterær og retorisk analyse
Første år, semester 1
-
Språkhistorie og talemål
Første år, semester 2
-
Tekst i kontekst
Første år, semester 2
-
Spørsmål om søknad og opptak?
Kontakt oss
Vi fekk mellom anna prøve oss på norrønt og islandsk. Nesten litt eksotisk på sitt vis. Sjølv om språka er gamle er dei likevel levande i notida.