Øk barnetrygden og innfør løpende barnehageopptak for å forhindre at fattigdom går i arv

Ekspertgruppen om barn i fattige familier leverte tirsdag 17. oktober sine anbefalinger til barne- og familieminister Kjersti Toppe. UiS-professor Mari Rege har ledet gruppens arbeid.

Publisert Sist oppdatert
To smilende kvinner på en scene som gir et håndtrykk og den ene holder en rapport.
Professor Mari Rege overrekker ekspertgruppens rapport "En barndom for livet" til barne- og familieminister Kjersti Toppe. Foto: Skjermdump fra direktesending på regjeringen.no

Antallet barn som vokser opp i fattigdom i Norge har økt de siste 20 årene. I dag vokser omtrent 11 prosent av norske barn opp i familier med vedvarende lavinntekt.

Leder av ekspertgruppen, Mari Rege, presenterte tirsdag 17. oktober gruppens anbefalinger for barne- og familieminister Kjersti Toppe. Rege er professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøgskolen ved UiS. Rapporten har fått navnet "En barndom for livet".

Ny innretning på barnetrygden og ny modell for barnehageopptak

Forsiden av en rapport med tittel "En barndom for livet"
Rapporten fra ekspertgruppen har fått navnet "En barndom for livet – Økt tilhørighet, mestring og læring for barn i fattige familier".

Ekspertgruppen anbefaler to hovedtiltak for å bedre levekårene til disse barna og motvirke at fattigdom går i arv. Hovedgrepene er knyttet til barnetrygd og barnehage.

Ekspertgruppen anbefaler å øke barnetrygden til 31 535 kroner i året. Å øke barnetrygden vil være dyrt, og derfor foreslår gruppen å skattelegge den. Da vil den også virke omfordelende. Dette vil gi barnefamilier med lav inntekt en solid inntektsøkning. Resten av barnefamiliene, bortsett fra de 30 prosent rikeste, vil komme likt ut som før eller bedre.

Gruppens andre hovedanbefalinger er å innføre en ny modell for barnehageopptaket. Her foreslår de å gi barnet rett til å starte i barnehage fra måneden det fyller ett år, med løpende og automatisk tilbud om barnehageplass og universell gratis kjernetid. Ekspertgruppen anbefaler også at kontantstøtten avvikles fordi den gir insentiv til å utsette barnehageoppstarten.

Forutsigbarhet for familiene

I tillegg anbefaler gruppen at bostøtten gjøres mer forutsigbar for barnefamilier og at hensynet til barnets beste forsterkes i sosialtjenesteloven. Videre anbefales utprøvinger av tiltak innen skole, fritid, helsesta­sjon, familiekoordinatorer og områdesatsinger. Gruppen anbefaler blant annet utprøving av

  • systematisk foreldreveiledning ved helsestasjonen
  • modeller for økt deltakelse i fritidsaktiviteter
  • tiltak gjennom flere områdersatsinger for nabolag
  • familiekoordinatorer
  • integrere SFO i en mer helhetlig skoledag 1.–4. trinn

Ekspertgruppen består av ni medlemmer med bred kompetanse innenfor samfunnsøkonomi, sosiologi, psykologi, sosialt arbeid og erfaring fra kommunesektoren.

Les rapporten til ekspertgruppen om barn i fattige familier

Fagseminar om barn i fattige familier

Banner for Kåkånomics-arrangement

Onsdag 25. oktober arrangeres det er fagseminar på Universitetet i Stavanger under økonomifestivalen Kåkånomics med tittel Fattigdom går i arv. Hvorfor? Hva kan gjøres med det?. Barne- og familieminister Kjersti Toppe åpner seminaret med tre av de fremste internasjonale og nasjonale ekspertene på området, hvorav to også satt i ekspertgruppen.

Aktuelt fra Handelshøgskolen ved UiS

Ola Kvaløy utnevnt til utvalg om sirkulær økonomi

Regjeringen setter ned en ekspertgruppe for å se på virkemidler for å redusere ressursbruken og bidra til en mer sirkulæ...

Senter for innovasjonsforskning opprettes som forskningssenter i fem nye år

Det nåværende senterets funksjonstid utløp den 31. desember 2023. Søknaden om å etablere senteret på ny ble godkjent av ...

Menn og yngre har høyest lederambisjoner blant sykepleiere

Ledere som støtter, lytter og verdsetter ansatte er svært viktig for sykepleieres ambisjoner om videre karrierevalg i he...

Nytt årsstudium i økonomi og ledelse

Lyst til å teste økonomistudier? Nå kan du ta et årsstudium i økonomi og ledelse ved Universitetet i Stavanger!